Iriza: „Goțiu, sabotor al economiei naționale.” Goțiu: „O comisie parlamentară ar trebui să investigheze construirea hidrocentralelor de pe Jiu”

de LM 0


Senatorul USR Mihai Goțiu vrea comisie parlamentară care să investigheze cheltuirea a 200 de milioane de euro pentru construirea microhidrocentralelor de pe Jiu, Livezeni și Dumitra, lucrări pe care le consideră ILEGALE. Goțiu a acordat un interviu pentru Radio Infinit, după ce senatorul de Gorj, Scarlat Iriza, l-a acuzat că este ”trădător de neam și sabotor al economiei naționale”.

Scarlat Iriza, revoltat din cauza demersurile pe care colegul său din Senat, Mihai Goțiu, le face pentru oprirea investițiilor hidroenergetice de pe Jiu. Parlamentarul ALDE îl acuză pe cel de la USR că dă dovadă de iresponsabilitate contestând ”o investiție vitală pentru economia națională”. „Era de la un partid fantomă, USR, și contesta investiția de pe Defileul Jiului, o investiție vitală pentru economia națională. Acest individ, Goțiu, e un trădător de popor și de neam, cum să contești o investiție atât de fabuloasă care a costat 200 de milioane de euro și care mai are 10 la sută de executat și se dă drumul la 65 de Megawați pe oră și el zice că distruge fauna. Păi atunci când s-a dat drumul, el nu știa că distruge fauna ? Acest individ frânează economia națională. Toată lumea zice să nu mai facem energie poluantă, eu am făcut energie care nu poluează și nu va avea de suferit flora Jiului”, a spus Iriza.

Construirea Complexului Hidroenergetic Bumbești-Livezeni, în mijlocul sitului Defileul Jiului -Natura 2000, a devenit subiect al unei campanii publice soldate cu zeci de mii de semnături îndreptate împotriva proiectului. Senatorul Iriza susține, însă, că investițiile nu vor distruge Parcul Național Defileul Jiului, așa cum acuză Goțiu și alții. Scarlat Iriza speră ca justiția să renunțe la demersul de blocare a investițiilor de pe Jiu. Senatorul ALDE zice că aleșii USR sunt ”sabotori naționali” și ”fac de râs parlamentul”.

Reacția lui Goțiu

Mihai Goțiu, senator de Cluj, afirmă, însă, că nu face altceva decât să ceară respectarea legii, ceea ce nu este un act de sabotaj la adresa economiei naționale. „Tot ce am făcut eu și alți zeci de mii de activiști care au semnat petiția în ultimul an, nu fac altceva decât să solicite respectarea legilor pentru protejarea mediului și a parcurilor în România, precum și a apei. Dacă domnul Iriza consideră că aplicarea legii în România și a normelor și directivelor europene e un act de sabotaj, e opinia dânsului. Din păcate acolo, și la Hunedoara și mai jos, ne aflăm la o încălcare flagrantă a legii, fapt dovedit și de deciziile definitive a instanțelor de judecată din România, cea mai recentă a Curții de Apel București care a anulat autorizațiile de construire eliberate de Consiliile Județene din Hunedoara și Gorj cu privire la această „investiție”, de fapt o distrugere a mediului”, a spus Goțiu.

Cât despre cele 200 de milioane de euro, investite până în acest moment, în realizarea celor două hidrocentrale, senatorul Goțiu așteaptă să primească răspunsuri de la instituțiile statului privind oportunitatea cheltuirii acestor bani. Goțiu se întreabă în baza căror considerente legale Consiliile Județene Gorj și Hunedoara au eliberat autorizații de construire a Complexului Hidroenergetic Bumbești-Livezeni și cere constituirea unei comisii parlamentare de anchetă.

Distribuie articolul