Inventatorii de lux nu renunţă la banii de la CEO

de LM 0

Trei dintre inventatorii de lux din mineritul gorjean încearcă să îşi obţină drepturile de autor în instanţa de judecată. De aproape un an de zile, la Tribunalul Gorj se judecă un dosar în care reclamanţii Daniel Burlan, fost director al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi foştii directori Vasile Oprea Scorţariu şi Mircea Mezinca încearcă să recupereze drepturile de autor ce li se cuvin în calitate de inventatori în domeniul minier.

 

Aşteaptă de nouă luni un raport de expertiză

Cei trei foşti boşi din mineritul Olteniei aşteaptă de nu mai puţin de nouă luni un raport de expertiză care să lămurească pretenţiile financiare pe care le au faţă de Complexul Energetic Oltenia. De anul trecut, judecătorii tot aşteaptă după raportul de expertiză, iar la ultimul termen chiar au dispus amendarea expertului desemnat în dosar: „Amână cauza. Termen 26.01.2017, pentru lipsa raportului de expertiză. Tribunalul aplică domnului expert o amendă în cuantum de 100 lei”, potrivit deciziei magistraţilor.

Ce au inventat cei trei foşti boşi?

Potrivit unei analize făcute la fosta Societate Naţionale a Lignitului Oltenia, numai în perioada ianuarie 2009 – august 2012 au fost decontate pentru drepturi de autor 1.575.356 lei. Beneficiari au fost nu mai puţin de 35 de şefi din interiorul companiei, care anual au încasat sume consistente pentru invenţiile care ar fi adus beneficii carierelor miniere. Unul dintre cei mai consistenţi încasatori de drepturi de autor în perioada amintită este chiar Vasile Oprea Scorţariu, co-autor la jumătate din cele 11 brevete de invenţie pentru care SNLO a achitat drepturi de auto. În perioada amintită, Daniel Burlan a renunţat să mai încaseze drepturile de autor pentru că avea contract de mandat care îi interzicea astfel de venituri.

 

Ce au inventat

Cei trei foşti boşi care acum îşi cer drepturile de auto la Tribunalul Gorj se regăsesc împreună sau separat pe diferite brevete de invenţie, cum ar fi, de pildă, „Instalație pentru optimizarea factorului de putere în stațiile de transformare de 20/6 KV”; „Instalație pentru variația vitezei covorului de cauciuc al benzilor transportoare în funcție de gradul de încărcare”; „Procedeu de obținere a brichetelor din lignit PCS mai mic de 23865 KJ/KG, cu emisii reduse de oxizi de sulf”, etc.

 

Colegi în dosarul „Masa caldă”

Este de precizat că Mircea Mezinca şi Daniel Burlan sunt colegi în dosarul „Masa caldă”, reîntors spre analiză la procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu. Dosarul „Masa caldă” a fost deschis în urma unui raport al Corpului de Control al Complexului Energetic Oltenia care a scos la iveală faptul că, în perioada ianuarie 2009-aprilie 2013, la exploatările miniere din subordinea fostei EMC Motru au fost decontate în plus circa 300.000 de porții de mâncare. Beneficiar al decontărilor a fost firma Cazare Cantine Motru, patronată de Alexandru Ciorecan. Peste douăzeci de contabili şi directori, foști și actuali ai exploatărilor miniere din zonă, au fost trimişi în judecată, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 2,6 milioane de lei.

CĂTĂLIN STOICA

Distribuie articolul