Îngrămădeală la cules de mazăre în străinătate. „Nu putem trăi cu salariul din România”

de LM 0

Gorjenii au venit în număr mare pentru a lucra la cules de mazăre în Danemarca sau Portugalia. Selecția a fost organizată luni de către Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Gorj, în colaborarea cu angajatorul, care a participat la acțiunea de recrutare a angajaților. „Este pentru prima dată la Târgu Jiu și a ales să vină aici pentru că la selecția pe care a organizat-o la Timișoara, anul trecut, mai mult de jumătate dintre cei care au venit erau din Gorj și este foarte mulțumit de gorjeni, pentru că sunt harnici și statornici“, a spus Ana Maria Niculescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj.

 

Slujbele în străinătate le asigură un trai decent

Gorjenii care au venit să se angajeze la cules de mazăre spun că lucrează de mult timp în străinătate și că reușesc în acest fel să ducă un trai decent: „Am venit ca să câștigăm bani, ca să ne ținem familiile din România. În țară nu putem să ducem un trai decent și suntem nevoiți să plecăm în toată Europa. Am lucrat în Germania timp de nouă ani de zile la cules de căpșuni și de salată. Am lucrat și în România ca agent de pază, dar salariul era foarte mic. Am ales varianta să plecăm în străinătate și sperăm să face față cerințelor. Sunt din Roșia de Amaradia, zonă defavorizată, unde nu sunt locuri de muncă“, a spus una dintre gorjencele care vrea să plece la muncă în străinătate.

Sper să mă selecteze pentru Danemarca. Venim din Germania și plecăm în Danemarca sau pe unde găsim locuri de muncă. Oricum, după Crăciun vreau să plec. Nu pot să trăiesc cu salariul din România. Sunt de la Seciuri, am avut casa dărâmată de la alunecările de teren și a trebuit s-o reparăm“, a precizat o altă femeie.

Un tânăr spune că a lucrat în țară la mai multe firme, dar salariile sunt foarte mici: „Vreau să plec să văd cum este mediul de lucru de afară. Am lucrat la patronii din Târgu Jiu, dar traiul este foarte greu și nu faci față cheltuielilor. Salariile sunt sub 1.500 de lei și toată ziua, până seara, să stai la serviciu. Trebuie să progresăm. Începem de jos din altă parte“.

250 de locuri de muncă

Angajatorul pune la dispoziție 250 de locuri de muncă în Danemarca și Portugalia. „Angajatorul este prezent și discută cu fiecare participant în parte. Cei care s-au prezentat la bursă vor să fie selectați pentru a merge în cele două țări la cules de mazăre. Este un alt fel de mazăre, mai dulce, care se consumă ca un fruct și nu se gătește. Salariul este de 700 de euro pe lună, în funcție de kilogramul de mazăre recoltat, astfel că pot să depășească această sumă. Cantitatea maximă este de 1.950 de kilograme de mazăre recoltată. Pot să lucreze și în zilele care sunt libere sau să aibă ore suplimentare. Sunt asigurați medical și li se asigură cazare“, a mai precizat Ana Maria Niculescu.

ALIN PETRE

Distribuie articolul