Închiderea CEO ar putea aduce falimentul României ca ţară

de LM 0

ceo-lacat

Închiderea Complexului Energetic Oltenia ar putea aduce România într-o situaţie de criză energetică, similară cele din Venezuela. Ţara a ajuns să treacă la un alt fus orar, pentru a face faţă crizei de energie electrică, iar guvernul a solicitat agenţilor economici să folosească surse proprii de furnizare a energiei electrice. Potrivit analiştilor politici internaţionali, vinovaţi pentru situaţia de criză majoră în care a ajuns Venezuela sunt cei care au decis la un moment dat să se renunţe la termocentralele pe cărbune, fără să indice un plan de susţinere a sistemului energetic naţional, în caz de necesitate. „Vinovaţii pentru această situaţie sunt responsabilii din industria energiei electrice, care au renunţat la termocentrale şi care n-au avut niciun plan de rezervă în caz de secetă”, a spus Winston Cavas, analist politic.

 

Pene de curent, secetă, hidrocentrale în impas

Scenariul din Venezuela pare să fie unul care la un moment dat s-ar putea aplica şi României, dacă se va renunţa la energia pe cărbune. În momentul de faţă Venezuela se confruntă cu pene dese de curent, din cauza căderii sistemului energetic naţional, bazat în mare parte pe hidrocentrale. Activitatea hidrocentralelor este însă profund afectată din cauza secetei care s-a instalat în ţară şi nu mai poate fi susţinută producţia de energie electrică. Guvernul roagă populaţia să economisească energie electrică şi să evite consumul de energie şi mizează pe un miracol divin sau meteorologic pentru redresarea industriei energetice, respectiv să înceapă să plouă.

„Cel mai important este să conştientizăm ce se întâmplă, mai întâi la nivel personal, fiecare acasă, apoi marii consumatori. Să avem o conştiinţă naţională. Al doilea lucru important este să plouă”, a spus Nicolas Maduro, preşedintele Venezuelei.

 

Şi germanii dau din colţ în colţ, după ce au dat liber la regenerabile

Şi termocentralele pe cărbune din Germania au început să producă în pierdere, după ce în ultimii ani, la nivelul statelor europene a fost puternic susţinută energia regenerabilă. Termocentralele vechi pe cărbune nu mai ţin pasul cu producătorii neconvenţionali şi ar avea nevoie de subvenţii. Potrivit publicaţiilor economice, se ia în calcul închiderea unor grupuri energetice pe cărbune. Principalul concurent din piaţa germană pentru grupurile pe lignit sunt eolienele care anul trecut au crescut cu 47% în ceea ce înseamnă livrările. Una din companiile germane care foloseşte lignit pentru a produce energie electrică a încercat să modifice tehnologia grupurilor pe lignit construite să funcţioneze la foc continuu. În prezent acestea îşi pot reduce capacitatea la jumătate în 30 de minute pentru a reacţiona la intrările pe piaţă din partea producătorilor de energie eoliană. Nici aceasta nu este o soluţie, potrivit specialiştilor, care consideră că piaţa germană de energie se află pe o cale nesustenabilă, iar tot sistemul trebuie reconfigurat. Statele din Vestul Europei au investit în ultimii ani zeci de miliarde de euro în energia regenerabilă, fără să ia în calcul efectele reale ale unor astfel de investiţii asupra economiei statelor respective.

CRISTI POPESCU

Distribuie articolul