Încă un tânăr de valoare fuge din Gorj: „Aici aş veni doar în vizită”

de LM 0

elve-(1)

Alexandru Corlan, elev la specializarea Matematică-Informatică din cadrul Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu“, se pregătește să părăsească meleagurile natale. Câștigător a numeroase premii la concursurile de informatică, tânărul va susține admitere la Facultatea de Telecomunicații din cadrul Politehnicii București și spune că va mai veni în județul Gorj doar în vizită.

 

Abonat la concursuri de proiecte informatice

Ultimul premiu câștigat de Alexandru a fost medalia la bronz la concursul „Infomatrix“, care a avut loc la Bucureşti, pe data de 8 aprilie. Acesta a participat la categoria „Computer Art“, cu un proiect împotriva consumului de droguri: „Anul trecut am participat cu un proiect antifumat care a constat într-un cub 3 D. Anul acesta am participat cu un proiect împotriva drogurilor. Am realizat un afiş pe tema dependenţei de droguri. E vorba despre un anumit om aflat într-o staţie de metrou sumbră. Am strâns mai multe fotografii. Am adăugat o serie de efecte pentru a inspira ideea de singurătate. În momentul respectiv, tânărul se droga. Am adăugat pe tavan câteva zgârieturi prin care am dorit să sugerez dorinţa de evadare. Am adăugat un efect prin care tânărul dependent de droguri începea să se topească din zona picioarelor. Am lucrat la acest proiect timp de câteva zile, dar îl pregătesc de aproximativ o lună. Ideea mi-a venit de la faptul că drogurile încep să reprezinte şi în România o problemă din ce în ce mai mare“, ne explică Alexandru.

 

Vrea să studieze în străinătate

Alexandru Corlan a folosit, la început, calculatorul pentru a se juca, după care, în liceu, a început să studieze domeniul informaticii. Acesta își dorește să studieze chiar și în străinătate: „Încerc să-mi ating toate scopurile pe care mi le-am propus şi o să încerc să urmez şi cursurile universitare în străinătate, printr-o bursă. Am ales telecomunicaţiile pentru că este ceva ce mi-a plăcut de la început. Am avut calculator de la o vârsta de cinci ani şi m-am ataşat foarte mult de acest domeniu. Am început, ca orice copil, cu jocuri şi a început să-mi placă din ce în ce mai mult. Când am ajuns la liceu am început să dezvolt diferite proiecte. Am participat ca voluntar în multe acţiuni“.

elve-(2)

„În IT nu există şomeri”

Alexandru spune că se va întoarce în Gorj doar în vizită: „Probabil că în Gorj nu m-aş întoarce decât să-l vizitez. Este un judeţ frumos, dar nu există aşa de multe posibilităţi ca într-un judeţ mult mai mare. Doresc să-mi găsesc un job în timpul facultăţii pentru a căpăta experienţă şi a mă dezvolta singur. Îmi place şi partea de hardware, dar cred că merg mai mult pe soft, pentru că este un domeniu mai avansat“.

Tânărul doreşte să-şi deschidă propria afacere în domeniul IT: „Vreau să ajung la un nivel superior cu informatica şi să-mi deschid o mică afacere de dezvoltare web, pagini web şi grafică. În domeniul IT nu există şomeri”.

 

Voluntar în numeroase proiecte

Carmen Preoteasa, profesor de informatică, ne spune că la concursul Infomatrix au participat cinci elevi de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”. „Au fost peste 200 de proiecte din toată ţara pe diferite secţiuni: computer art, programare, robotică, hardware control. Au participat elevi din toată ţara, iar cei care au ocupat locul I vor participa la faza internaţională din luna mai. Alexandru Corlan a obţinut, pentru al doilea consecutiv, medalia de bronz“.

Alexandru s-a implicat ca voluntar în fiecare an în diferite proiecte. „Nu a fost an în care Alexandru să nu participe la concursuri sau să se implice în diferite proiecte“, a precizat Carmen Preoteasa.

ALIN PETRE

Distribuie articolul