Important monument istoric din Gorj, pe cale să se prăbușească din cauza indiferenței autorităților

de LM 0


Important monument istoric din Gorj, pe cale să se prăbușească din cauza indiferenței autorităților.

Cula Cioabă-Chintescu, din satul Șiacu al comunei Slivilești, se află într-o stare avansată de degradare. În urmă cu câțiva ani, a fost preluată de Consiliul Județean, ajungând în administrarea Muzeului Județean ”Alexandru Ștefulescu”. Nu s-a făcut, însă, nicio reparație pe motiv că terenul aparține unui alt proprietar.

În pereții culei au apărut fisuri lungi de câțiva metri, construcția fiind considerată un pericol de către primarul Sorin Bucurescu. Edilul le-a cerut localnicilor să nu-și mai lase copii prin preajma imobilului.

Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” mai are o culă în administrare, ”Tătărăscu”, transferată la începutul anilor 2000 de la Poiana-Rovinari la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara.

Directorul Dumitru Hortopan zice că tot ce poate face este să atragă atenția autorităților locale și județene privind necesitatea reabilitării acestor monumente.

Cât despre cula de la Șiacu, Hortopan zice că este nevoie de sume importante de bani pentru reabilitare. Deocamdată au fost făcute doar lucrări la acoperiș. Directorul Muzeului Județean crede că imobilul încă poate fi salvat, în ciuda aspectului foarte dărăpănat.

Distribuie articolul