Imagini dezgustătoare pe Jiu. Barajul, infestat cu gunoaie

de LM 0

13633356_10154285667302052_677725821_o

Autorităţile de la Târgu-Jiu dorm în timp ce la câţiva paşi de centrul municipiului, lacul de acumulare de pe Jiu s-a transformat într-o uriaşă groapă de gunoi. Peturile şi gunoaiele acoperă cea mai mare parte din suprafaţa apei şi oferă doar o vagă idee asupra a ceea ce se găseşte sub luciul apei.

vlcsnap-2016-07-06-19h26m25s155

Turiştii, oripilaţi de „minunea” de la Târgu-Jiu

Cu toate că situaţia durează de câteva săptămâni bune şi afectează grav oraşul, Primăria Municipiului Târgu-Jiu pasează problema în spinarea Hidroelectrica. Societatea anunţase, în urmă cu mai bine de o săptămână, ca va curăţa zona, dar, până acum, nu s-a apucat de treabă. Între timp, lacul continuă să acumuleze gunoaie, transformându-se într-o imensă groapă de gunoi, oripilând chiar şi puţinii turişti care mai ajung în municipiu. Aceştia se opresc şi fotografiază: „Nu am mai avut plăcerea să mai văd aşa ceva vreodată; de asta m-am oprit să fotografiez. Sunt mai mult decât impresionant, mai ales după ce vii de pe Transalpina, e musai să te opreşti aici şi să pozezi. Cineva va trebui rapid să facă ceva aici. Este imposibil ce se întâmplă. Probabil cineva de la Mediu nu a văzut de trei săptămâni acest baraj. Aveţi o agenţie de mediu în judeţ? Da?! Atunci, felicitări, Mediu! Poftiţi, aici, vă trimit poza! Nu mai vreau să comentez. E minunat! Poftiţi în România, poftiţi în Gorj! Vedeţi culele, iar apoi aici!”

13621685_10154285667282052_210499973_o

Riscă amenzi

Hidroelectrica are termen până la sfârşitul lunii să cureţe barajul, altfel riscă să fie amendată de comisarii de la Mediu. „Am verificat poluarea de pe lacul de acumulare de la Vădeni şi am dat dispoziţie Hidroelectrica să cureţe zona. Este, într-adevăr, o cantitate foarte mare de peturi şi alte deşeuri care a ajuns la Târgu-Jiu. Au mai fost viituri şi în anii trecuţi, dar nu au antrenat atâtea deşeuri. Am luat legătura cu reprezentanţii Gărzii de Mediu Hunedoara şi am aflat că poluarea provine de la un depozit de deşeuri de la Lupeni. Nu ştiu ce s-a întâmplat acolo, cum aveau împrejmuirea, în ce zonă faţă de Jiu este amplasat, dar ploile puternice au adus multe peturi în Jiu şi au fost transportate de apă până la Vădeni. Am dat dispoziţie ca nici un pet să nu treacă în aval. Vedem ce măsuri iau colegii din Hunedoara la Lupeni pentru că este zona lor de competenţă”, declara, în urmă cu două săptămâni, Gheorghe Sanda, comisarul şef al Gărzii de Mediu Gorj.

 (A.D.)

Distribuie articolul