HIBELE ADOPTIEI SORINEI, tema oportunistilor institutionali

de LM 0

Romania micilor dumnezei. Aceasta este valenta pe care o pot da mai multor ,,nume si functii” implicate emotiv intr-o situatie ce ar fi trebuit tratata cu echilibru si decenta. Insa Romania este plina de exponenti ce-si tarasc existenta uzand de necazurile altora, de evenimente si situatii care le profita personal. Mda… Pana si cei ce au refuzat adoptia Sorinei isi striga nemultumirea in strada. Ipocrizie tipic balcanica.
Am evitat sa imi exprim o parere la cald despre mediatizatul caz al copilei adoptate, referindu-ma la Sorina, minora din Baia de Arama. Si eu, ca toata Romania dealtfel, am fost impresionat de suferinta manifestata de copil in contextul descinderii fortelor de ordine in casa fostilor asistenti maternali. Gustul amar, neputinta de a face ceva si revolta impotriva institutiilor statului au fost la cote maxime. Au trecut cateva zile pline de mediatizare a spetei si, desi vor ramane multe intrebari fara raspuns, pot incerca un punct de vedere.
Incerc o satisfactie imensa cand vad unitatea creata in jurul unui copil, cetatean roman, manifestata atat de cetateni, de societatea civila, de institutiile statului. Nu am mai vazut de multi ani o astfel de emulatie generala in jurul dorintei de a pastra fetita in tara spre adoptie. Efectiv, cetateni, institutii, societate civila s-au transformat in mici dumnezei incercand fiecare sa isi impuna punctul de vedere raportat la destinul fetitei. Mi-as dori sa fie manifestat acelasi interes de catre institutiile statului fata de fiecare cetatean roman aflat in situatii delicate, indiferent daca acestia traiesc in Romania sau in strainatate. Ar avea parghiile necesare.
Numai ca, invocand competente legale, fiecare exponent institutional cauta sa se faca vizibil in beneficiul propriei imagini, nu a interesului superior al copilului. Se cauta argumente, hibe juridice, se initiaza dosare penale, se cere revizuirea unei hotarari judecatoresti definitive, se invoca o presupusa prelevare de organe in SUA, se profita de emotia publica pentru a organiza miscari stradale. Ramane intrebarea banala daca dintre cei ce se manifesta zgomotos in spatiul public, inalti functionari din sistemul judiciar si exponenti ai societatii civile se ofera vreunul care sa ii ,,propuna” un viitor copilei prin adoptie? Ma indoiesc. Se pare ca fusese refuzata de peste 100 de familii doar pentru ca subiectul era de etnie rroma. Mda…
Da, pot intelege ca lipsa de tact a celor ce au participat la perchezitie putea fi evitata daca s-ar fi organizat mai bine si ar fi inteles emotia traita de copil. Dar nu s-ar fi ajuns aici daca asistentii maternali ar fi cooperat cu institutiile statului, astfel incat sa nu fie nevoie de initierea unui dosar penal ce privea lipsirea de libertate a unui copil deja adoptat. Statul a devenit abuziv uzand de forta pshica si fizica asupra Sorinei, exploatand emotia publica pentru a-si ascunde neputinta institutionala inca de la incredintarea lui asistentilor maternali pana la initierea si finalizarea procedurilor de adoptie. Copilul era de drept incredintat familiei din SUA, asadar asistentii maternali erau in postura unor rapitori efectiv. Din nefericire, institutiile statului nu au actionat impotriva subiectilor activi ai infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal, adica asistentii maternali, ci impotriva victimei, respectiv minorei, amestecand punerea in executare a unui mandat de perchezitie cu executarea unei hotarari judecatoresti cu obiect adoptia minorului lipsit de libertate. Parintii adoptivi nu aveau ce cauta la domiciliul asistentilor maternali, chiar stand in masina. Normalitatea ar fi fost sa isi ia copilul adoptat de la institutia abilitata sa il incredinteze noii familii.
Cat despre familia de asistenti maternali, ar fi de intrebat ce viitor ar putea oferi Sorinei daca in naivitatea lor expun idiotenii cu privire la faptul ca au fost pacaliti de functionari din cadrul DGASPC Mehedinti. Capacitatea lor de a intelege viata trebuie pusa la indoiala din moment ce si-au asumat olograf, in repetate randuri, refuzul de a adopta minora, stiind ca a fost deschisa procedura adoptiei internationale. A invoca lipsa de informatie asupra acestei proceduri, deschisa cu 6 ani in urma, este o noua dovada de lipsa de interes pentru minora in schimbul dorinta de a incasa suma de bani acordata de stat pentru activitatea de asistent maternal. Cred ca ar trebui sa fie mai bine definite procedurile de selectare a asistentilor maternali, interesul superior al copilului presupunand sanatate si educatie, nu doar mesele zilnice ale minorilor incredintati. Mda…
Micii dumnezei din societatea civila si din institutiile statului ar trebui sa poarte raspundere asupra viitorului copilului in perspectiva adultului din Baia de Arama, raportat la cea a adultului din SUA. Cine si cum vor raspunde pentru interventia abrupta in destinul copilului? Nimeni, niciodata este raspunsul deja cunoscut, fara sa fiu un mic dumnezeu.
Perspectiva in care este prezentata situatia adoptiei internationale este de-a dreptul dusa la extrem in scopul manipularii emotiei publice, doar pentru un capital de imagine in perspectiva. S-a vorbit de ani de zile de copii adoptati pentru prelevare de organe, dar nu a fost prezentat niciun caz de adult, subiect al adoptiei internationale in trecut, care sa isi prezinte drama in presa internationala. Eu nu cunosc niciun astfel de caz si nici nu am primit raspunsuri concrete indiferent pe cine si unde as fi intrebat. Cineva a iscat o isterie publica cu o poveste de groaza si s-a intiparit in constiinta publica ca si cum ar fi adevarata. Ar fi greu de crezut ca SUA este tara ,,macelarilor”, precum si ca nevoia de victime s-a abatut asupra Romaniei, in conditiile in care la granitele fizice ale statului american exista o presiune constanta a migratiei populatiei din tarile vecine. Aberatii mediatizate pana au capatat valente de adevar.
Toti oripilatii din instututii si societatea civila, prin pareri lipsite de pertinenta functiei, pun la indoiala sistemul american de protectie a copilului. Efectiv il fac opozabil, dar in sens negativ, sistemului de protectie a copilului din Romania. Ori, nimeni si nimic nu ma face sa cred ca exista grad de comparatie intre cele doua. Cum poti emite pareri, mai ales ca functionar public, ca exista posibilitatea ca un minor sa intre pe teritoriul SUA, pur si simplu, urmand a fi expus, fara un control institutional, unei operatii de prelevare de organe? Sa intelegem ca in SUA prelevarea de organe de la minori este ,,la liber”, ca o face oricine, oricum si oriunde? Aberatii, aberatii aberatii.
Doar imaginati-va cum va fi privita o adolescenta de etnie rroma in Baia de Arama prin raportare la multiculturalitatea din SUA, cum va fi scolarizarea ei in oraselul mehedintean si ce sistem de educatie o va primi ca si cum ar fi una dintre ei.
Toata lumea vrea copila in Romania, dar nimeni nu e clarvazator sa stie daca ii va fi mai bine in familia de asistenti maternali in Baia de Arama ori la familia adoptiva in SUA. Daca ar fi sa am puterea unui mic dumnezeu, as incredinta copila ministrului justitiei ori procurorului general, obligandu-i sa isi asume adoptia, daca din functiile publice detinute in Ministerul Justitiei si Ministerului Public contesta pueril o hotarare judecatoreasca definitiva, investita cu putere de lege.
Daca tot exista o adoptie a unui copil, cetatean roman, statul ar trebui sa se ocupe in principal sa urmareasca evolutia integrarii minorului in noua familie, chiar si in SUA, uzand de functionarii ambasadei, iar cat se afla pe teritoriul Romaniei sa manifeste toate diligentele pentru consiliere si cunoastere a familiei adoptive. Parca ar fi fost mai simplu, mai putin scandalos si mai eficient.
Sunt aproape convins ca anii petrecuti la asistentii maternali, pentru care Sorina a manifestat opozitia filmata de acestia, vor fi uitati in scurt timp daca familia adoptiva este cu adevarat dedicata proiectului adoptiei internationale.
Exista multe intrebari si multe lucruri neelucidate in toata aceasta situatie, dar interesul superior al copilului ramane esenta procedurii de adoptie, iar exponentii institutionali sa isi cunoasca limitele umane, renuntand la perspectiva propriei imagini publice si a rolului de mic dumnezeu. Vulnerabilitatea tipetelor fetitei reliefeaza cu claritate neputinta sistemului national in a-si proteja copiii, protectia adultilor neintrand in discutie.

In final, scandalul romanesc este rasplata buneicredinte a unei familii de emigranti romani, care s-au bazat pe credibilitatea institutiilor americane uitand de volatilitatea institutiilor romanesti.

Articol preluat de pe: https://sorintroteablog.wordpress.com/2019/06/24/hibele-adoptiei-sorinei-tema-oportunistilor-institutionali/

Distribuie articolul