Guvernul a aprobat bugetul CEO, cu un profit minuscul

de LM 0

bani-sediu-ceo

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de hotărâre privind bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2016 pentru Complexul Energetic Oltenia. Potrivit principalilor indicatori din buget, Complexul Energetic Oltenia intenţionează să treacă pe profit anul acesta, faţă de anii 2014 şi 2015, când a încheiat cu pierderi de 1,6 miliarde de lei. Compania şi-a propus disponibilizarea a 2.000 de salariaţi.

 

Vor profit

„Se propune un buget de venituri și cheltuieli cu profit, în condițiile în care realizările anului 2015 înregistrează o pierdere de 961 milioane lei. (…) la fundamentarea cheltuielilor cu personalul s-a avut în vedere eficientizarea activității societății prin aplicarea unor măsuri de reducere a numărului de personal, astfel: reducerea cu 2.000 de salariați, atât din activitatea de exploatare a cărbunelui, prin închiderea sau restrângerea activității de exploatare a cărbunelui în subteran, cât și din activitatea de producere de energie. Reducerea numărului de personal se efectuează prin aplicarea unui program de concedieri colective, program care presupune măsuri de protecție socială prin acordarea de plăți compensatorii, indemnizație de șomaj și venit de completare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG de aprobare a bugetului CE Oltenia pe 2016.

 

Se reduc cheltuielile de personal

Astfel, numărul mediu de salariați al CEO va scădea cu peste 11%, iar cheltuielile de personal se vor reduce cu un procent similar, la 906,16 milioane lei. Cheltuielile totale ale CE Oltenia sunt programate să scadă cu mai mult de 31% (1,688 miliarde lei), de la 5,333 la 3,645 miliarde lei. Veniturile sunt bugetate să se reducă cu peste 16%, de la 4,373 la 3,646 miliarde lei. Profitul prognozat pe 2016 se cifrează la numai 600.000 de lei.

Proiectul de buget este fundamentat pe o estimare de producție totală de energie de 14 TWh, din care 11,8 TWh de energie electrică livrată netă, la care se adaugă producția proprie de cărbune, estimată pentru anul acesta la 23 milioane tone.

Potrivit situaţiei economice aferentă primului semestru, Complexul Energetic Oltenia a vândut doar 5 TWh energie electrică. În ceea ce priveşte producţia de cărbune, s-au produs numai 9 milioane de tone. Complexul Energetic Oltenia a raportat la şase luni şi o pierdere de 30 de milioane de euro.

CĂTĂLIN STOICA

Distribuie articolul