Grigorescu vrea să privatizeze „perla coroanei”, în loc să facă mix-ul energetic

de LM 0

grig

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, şi-a făcut publică intenţia de a privatiza Hidroelectrica. În ciuda faptului că de ani de zile se vorbeşte de constituirea unui mix energetic, respectiv o companie puternică pentru salvarea producătorilor clasici de energie şi a locurilor de muncă, tânărul Grigorescu visează la vânzarea Hidroelectrica, una din cele mai performante companii energetice din ţară. Este vorba de o societate care nu mai are datorii, produce energie, având costuri reduse şi are nevoie de un plan responsabil de investiţii.

 

Ce spune Grigorescu

„Ne-am angajat că anul acesta să continuăm pregătirile de privatizare și eficientizare a Hidroelectrica. Cât mai curând, instanța de judecată ar putea pronunța ieșirea din insolvență. Este un pas așteptat în viața companiei, prin revenirea la organele de conducere corporativă firești, alese pe criterii de profesionalism și integritate. Hidroelectrica nu mai are ca obiectiv să plătească datorii uriașe la bănci sau contracte oneroase la livrarea de energie. Hidroelectrica trebuie să se gândească la dezvoltare și retehnologizare. Salut faptul că am introdus deja în SEAP documentația pentru un contract de reabilitare tehnică a agregatelor de la Vidraru, de circa 80 milioane de euro, chiar în anul în care se împlineste o jumătate de veac de la punerea în funcțiune a acestora”, spune ministrul.

 

Eficientizare fără privatizare oare nu se poate?

Specialiştii din domeniul energetic se întreabă de ce este nevoie de privatizarea Hidroelectrica, când poate fi implementat un plan de eficientizare, fără ca statul să îşi vândă una din cele mai importante companii şi eficiente.

„Nu există nicio țară care ține la interesele ei naționale să-și dea sectorul energetic național pe mâna altora! Nu înțeleg cine are interesul să privatizeze energia românească. Așa ceva nu faci decât dacă urmărești să distrugi, nu să construiești. Nu poți controla nivelul de trai al unei societăți dacă nu controlezi sectorul strategic al energiei”, i-a scris ministrului Sindicatul Liber EMC Roşia din cadrul CE Oltenia.

Care mai este până la urmă situaţia siguranţei energetice a ţării sau e vorba de o poveste spusă pe reţelele de socializare, de dragul primirii de like-uri de la urmăritori…

 

Manipulări grosolane

Într-o postare pe site-ul Ministerului Energiei, instituţia transmite publicului ce nu poate să facă ministerul condus de Grigorescu. Este vorba de zece lucruri: nu stabileşte preţul la energie; nu face politici sociale; nu importă materii prime; nu face trafic de influenţă; nu importă şi nu exportă energie electrică sau gaz; nu concediază personal şi nu face restructurări; nu este patronul companiilor din sectorul energetic; nu poate cere insolvenţa sau falimentul companiilor sale şi nu stabileşte redevenţe. Adică domnul Grigorescu are grijă să scape de orice fel de responsabilităţi sau foloseşte anumite pârghii doar când îi este necesar! Adică instituţia pe care o conduce nu concediază sau nu face restructurări, dar numeşte oamenii săi în Consiliile de Supraveghere! Atunci de ce Grigorescu l-a „frecat” două luni de zile pe Laurenţiu Ciobotărică, şeful CEO, să îi prezinte planul de disponibilizări şi pe cel de restructurări, dacă tragerea la răspundere a lui Ciobotărică era în responsabilitatea CS-ului!?! De ce nu a tras la răspundere CS-ul din CEO? Adică, mai manipulăm şi noi ceva? Cum este cu dubla măsură, domnule Grigorescu? Sau pe poartă duba măsură la Minister!?! Cel puţin în ceea ce priveşte veniturile aşa e: o leafă de ministru şi un venit primit de la un offshore. Merge şi aşa, dacă nu verifică nimeni…

CĂTĂLIN STOICA

Distribuie articolul