Furtună cu praf de cărbune în Rovinari (VIDEO)

de LM 0

poluare-rovinari-(2)

Orașul Rovinari a fost poluat din nou, luni, 18 aprilie, cu praf de cărbune. Un localnic a realizat fotografii și a filmat fenomenul, după care le-a postat pe Facebook. Norul de praf care acoperă orașul seamănă cu o furtună de nisip în deșert. Zilele trecute, rovinărenii au participat la un marș de protest pe străzile orașului împotriva poluării. Participanții au purtat măști la gură.

poluare-rovinari-(3)

Depozitul trebuia mutat

Depozitul de cărbune funcționează lângă blocurile de locuințe din Rovinari din perioada regimului comunist și, până acum, nu au fost găsite soluții pentru mutarea lui. Potrivit reprezentanților Gărzii de Mediu Gorj, depozitul se află în intravilanul orașului Rovinari. Gheorghe Sanda, comisarul șef al Gărzii de Mediu Gorj, a spus că a amendat în urmă cu aproape două luni Complexul Energetic Oltenia, proprietarul depozitului, cu suma de 50.000 de lei: „S-a constatat această neconformare la autorizația de mediu cu privire la faptul că depozitul de cărbune Roșia trebuia strămutat pe alt amplasament. S-a aplicat o sancțiune de 50.000 de lei și s-a notificat Agenția de Protecție a Mediu cu privire la neconformitatea existentă la autorizație. Motivele pentru care nu s-a respectat termenul de conformare sunt legate de tergiversarea achiziției terenurilor pentru noul amplasament și lipsa unei autorizații de construcții“.

protest-3

Mutarea depozitului, blocată la CNSC

Reamplasarea depozitului de cărbune de la Termocentrala Rovinari în comuna Fărcăşeşti este blocată la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. CEO a organizat o licitaţie pentru atribuirea lucrărilor de mutare a depozitului de la Rovinari în comuna Fărcăşeşti, însă a fost depusă o contestaţie care a prelungit cu mai multe luni începerea derulării contractului. „Cu toate aceste impedimente, se estimează că noul depozit de cărbune de la EMC Roşia va fi construit  până la sfârşitul acestui an”, potrivit unui comunicat de presă al CEO. Lucrările de mutare a depozitului de la Rovinari costă 3 milioane de euro.

ALIN PETRE

Distribuie articolul