Fără măsuri în dosarul fraudei cu tratamente pentru bolnavii de cancer

de LM 0

cancer

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu au dispus măsuri de restricție față de suspecţii din dosarul fraudei cu tratamente pentru bolnavii de cancer, ceea ce demonstrează că probele adunate nu sunt solide. „Nu mi s-a comunicat de către colegii care investighează acest caz vreo măsură luată față de vreo persoană din acest dosar“, a spus Ramona Bulcu, purtător de cuvânt în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

Medicul Găvănescu, în concediu

Medicul Mariana Găvănescu, șefa Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Gorj, și-a depus, miercuri ri dimineață, cerere de concediu. „Și-a depus o cerere de concediu de odihnă, pentru că mai avea de efectuat o anumită perioadă. Am cerut unele informații, dar mi-a comunicat că nu poate să spună nimic, pentru că nu are voie. Eu nu am știut ce se întâmplă la secția condusă de dumneaei“, a spus Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

gavanescu-cancer

„Nu sunt vinovată”

Anchetatorii au efectuat la domiciliul, cabinetul privat şi la firma de acordare asistență medicală la domiciliu al medicului Mariana Găvănescu o percheziție mai amplă care a durat toată ziua. „Nu am absolut nicio vină. Ferească Dumnezeu!”, a spus Mariana Găvănescu.

În aceeaşi anchetă sunt vizate mai multe persoane, între care încă un medic specialist, asistenți medicali, funcționari de la Casa de Sănătate, de la Direcția de Sănătate Publică Gorj și chiar și un agent de Poliție din București.

 

Prejudiciu de 400.000 de lei

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2008-2016 a fost creat un mecanism infracţional în scopul fraudării bugetului Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, prin internarea fictivă de pacienţi, emiterea de prescripţii medicale în fals şi consemnarea nereală a acordării de îngrijiri medicale la domiciliu. Serviciile respective fie nu au fost efectuate sau au fost efectuate parţial. Suspecţii sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, abuz în serviciu, conflict de interese, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi fals în declaraţii.

cancer1

Ce spune şeful CJAS Gorj

Daniel Şurlea, directorul interimar al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, a precizat că funcţionari din cadrul instituţiei au calitatea de martor în dosar. „Ne-am trezit cu o echipă de anchetatori peste noi. Au ridicat o serie de documente într-un dosar care vizează posibile încălcări ale legislaţiei medicale. E vorba de prescrierea unor reţete, internări. Funcţionari din cadrul instituţiei nu sunt suspecţi în dosar, ci doar martori. Cazul nu a plecat de la noi. Nu am depus nici o sesizare la organele de anchetă. La noi decontările se fac în baza documentelor medicale prevăzute de lege şi depuse de prestatori. Situaţia a devenit mai strictă de la introducerea cardului de sănătate. Oricum, nicio Casă nu se duce să verifice dacă este ce scrie în documentele medicale, să îl întrebe pe pacient dacă a fost sau nu internat sau dacă a beneficiat de anumite medicamente sau tratamente. Până la card, cel care semna documentele medicale îşi asuma pe propria răspundere veridicitatea datelor consemnate în documente“, a declarat Daniel Şurlea.

ALIN PETRE

Distribuie articolul