Expropriere cu scandal. Utilaje blocate din nou pe şoseaua de centură

de Admin 0

Ion Dodescu, proprietarul terenului situat în zona Bucureasa care va fi afectat de noua variantă ocolitoare a municipiului Târgu Jiu, a blocat din nou accesul constructorilor care veniseră să înceapă lucrările de amenajare. La fața locului s-a deplasat și prefectul Gheorghe Paraschivu, pentru a clarifica situaţia. Bărbatul a refuzat şi de această dată ca utilajele să intre pe terenul său, fiind nemulţumit de faptul că nu i-a fost încă plătită despăgubirea,

 

„Se încearcă ocuparea cu forța a terenului”

Despăgubirea stabilită lui Ion Dodescu pentru două terenuri se ridică la aproximativ 150.000 de lei. „Eu nu am primit vreo înștiințare sau vreun raport de evaluare. Am înțeles că nici nu pot să ridic banii. Am înțeles că sunt consemnați într-un cont de grup, și nu pe persoană fizică. În această situație procedura nu este completă și nu pot să pretindă că este proprietatea statului. Statul poate să intre într-o proprietate, numai după o justă și prealabilă despăgubire, adică plata să se facă înainte, după care persoana nemulțumită se adresează instanței, dar nu poate să întrerupă lucrările pe terenul expropriat. Este clar din acest punct de vedere și jurisdicția europeană a drepturilor omului. Se pot face exproprieri după o prealabilă despăgubire, ceea ce nu este cazul în această situație. (…) Se încearcă ocuparea cu forța a unui teren fără să se acorde despăgubirea cuvenită. Suma nu mă mulțumește, dar cel puțin s-o vad și pe asta“.

„80% dintre proprietarii de terenuri au înțeles situația“

Cristi Tudor, reprezentantul Secției Drumurilor Naționale Târgu Jiu, a precizat că banii se pot acorda fiecărui proprietar doar după întrunirea comisiei de stabilire a dreptului de proprietate: „A venit și domnul prefect și i-am prezentat situația reală. Terenul este al Companiei de drumuri, dat în administrare de statul român prin decizia de expropriere emisă în anul 2014. Sumele, conform legii, sunt consemnate, în numele fiecărui proprietar expropriat la CEC, pe bază de recipisă individuală, altfel nu se poate da decizie de expropriere. Dumnealui invocă în acest caz Constituția, dar această lege a fost atacată la Curtea Consituțională de mai mulți proprietari nemulțumiți, iar Curtea a declarat-o constituțională. Ca să ridice banii trebuie să se constituie comisia de stabilire a dreptului de proprietate și apoi își poate ridica banii. Se va întruni comisia în curând. Comisia respectivă este formată din reprezentanți de la mai multe instituții unde fiecare expropriat vine și trebuie să-și dovedească dreptul de proprietate. Vrea mai mulți bani, dar nu respectă procedura. Doar instanța de judecată poate să stabilească sume mai mari, doar pe baza unor evaluări. Poate să apeleze la instanță. chiar din faza emiterii deciziei. Ca și expropriatori, legea ne spune că în momentul în care s-a emis decizia de expropriere, terenul trece în domeniul expropriatorului. Potrivit legii, orice litigiu nu suspendă transferului dreptului de proprietate. 80% dintre proprietarii de terenuri au înțeles situația“.

Lucrările la noua şosea ocolitoare se ridică la peste 30 de milioane de euro şi sunt executate de firma Collini Lavori. Stadiul lucrărilor a ajuns la 35%, iar şoseaua ar trebui să fie gata până în toamnă. Şoseaua va avea o lungime totală de aproape 21 de kilometri şi va fi prevăzută cu două parcări, în zona Ana Ipătescu.

ALIN PETRE

Distribuie articolul