Ei sunt cei mai bogaţi sportivi din istorie

de LM 0


Nu toate sporturile sunt la fel de bine plătite, dar câteva permit adunarea unor sume în timpul carierei care să-ţi securizeze bătrâneţea. Pentru cei care au excelat însă, lucrurile au devenit şi mai simple, iar legendele nu mor niciodată de foame, ba dimpotrivă.

În ciuda impresiei pe care o avem azi, Europa nu e miezul la acest capitol. SUA e un adevărat rai al sporturilor, iar “Visul American” are acoperire 100%. O dovedeşte şi topul celor mai bine plătiţi sportivi din istorie, care e dominat de reprezentanţi ai yankeilor. 8 din 10 sunt americani, patru vin din golf, trei vin din baschet, unul din Formula 1, unul din box şi doar unul din fotbal.

Lider este de departe legenda lui Chicago Bulls, Micheal Jordan, cel care a strâns în viaţa lui peste 1,6 miliarde de euro din toate sursele, încluzând aici salarii, bonusuri sau contracte de publicitate. Pe 2 e clasat controversatul golfer, Tiger Woods, care se apropie de 1,5 miliarde de euro intrate în conturi, fără garanţia că îi mai are pe toţi, mai ales dacă ne gândim la ce vicii îi macină viaţa personală.

Podiumul este încheiat tot de o legendă din golf, Arnold Palmer, care a strâns în vremuri mai puţin bănoase circa 1,1 miliarde de euro. Din păcate, acesta nu se mai poate bucura de averea lui pentru că a murit anul trecut la vârsta de 87 de ani. Ultimul sportiv de meserie care atinge miliardul de euro este Jack Nicklaus, 77 de ani, logic, tot golfer. Fostul pilot de Formula 1, Michael Schumacher, altul care nu mai poate gusta din avuţie după accidentul din 2013, are şi el în conturi 950 de milioane de euro, din care se înfruptă familia şi o armată de medici care îl menţin conectat la aparate mai mult mort decât viu. Topul celor de la Forbes ne obligă însă să revenim la golf, un sport care pare să se mănânce pe pâine în Statele Unite. Mai exact la al şaselea cel mai bogat sportiv din istorie, Phil Mickelson, care a strâns şi el în jur de 750 de milioane de euro.

Abia pe şapte avem şi noi un nume cu rezonanţă: David Beckham. Fostul star al lui Manchester United, Real Madrid şi Los Angeles Galaxy are o avere de 700 de milioane de euro şi se poate mândri că e singurul reprezentant al fotbalui prezent în acest top. Ştim, în minte ne vin Cristiano Ronaldo şi Lionel Messi, dar ei încă mai trebuie să economisească pentru a ajunge la această cifră halucinantă.

Kobe Bryant, retras anul trecut după 20 de ani în tricoul lui Los Angeles Lakers, are pe card 670 de milioane de euro, cam un sfert veniţi de la californieni, iar restul din asocierea numelui cu mari branduri din lume, dar şi din afaceri cu alcool şi produse sportive. Nonconformistul boxer, Floyd Mayweather, e şi el prezent în top cu 650 de milioane de euro, iar baschetbalistul Shaquille O’Neal, un greu şi la propriu şi la figurat al baschetului, doarme seara ştiind că are pe persoană fizică 600 de milioane de euro.

Un fapt surprinzător este că tenisul nu e reprezentat de nimeni în acest top 10, deşi ar fi putut. Şi nu ne referim la staruri ca Roger Federer, Pete Sampres sau Andre Aggasi, ci chiar la românul Ion Ţiriac. E drept, acesta e cunoscut mai mult ca om de afaceri, dar la drum a pornit în business cu cheagul făcut din sport în anii ’80, când a fost chiar pe locul 8 în lume. Forbes nu a trecut însă cele 1,2 miliarde de euro ale lui Ţiriac la topul sportivilor, unde ar fi fost pe locul 3, ci la afacerişti de succes, unde e pe locul 1694, mult sub greii Bill Gates, boss-ul de la Microsoft, Amancio Ortega, fondatorul mărcii Zara, şi finanţistul Warren Buffet.

Top 10 sportivi după avere:

Nume Sport Avere

Michael Jordan Baschet 1,6 miliarde

Tiger Woods Golf 1,5 miliarde

Arnold Palmer Golf 1,1 miliarde

Jack Nicklaus Golf 1 miliard

Michael Schumacher Formula 1 950 de milioane

Phil Mickelson Golf 750 de milioane

David Beckham Footbal 700 de milioane

Kobe Bryant Baschet 670 de milioane

Floyd Mayweather Box 650 de milioane

Shaquille O’Neal Baschet 600 de milioane

*sumele sunt exprimate în euro

sursa: click.ro

Distribuie articolul