Educația gorjeană, un butoi de pulbere ! Bani insuficienți de la minister pentru salariile profesorilor !

de LM 0


Educația gorjeană, un butoi cu pulbere după ce ministerul a alocat bani insuficienți pentru salariile dascălilor. Gorjul ar fi unul dintre cele 11 județe din țară aflate într-o astfel de situație. Directorii de școli sunt disperați, profesorii amenință cu pichetări ale prefecturii.

Școala Gimnazială „Alexandru Ștefulescu” a primit numai 92% din suma necesară plății lefurilor. Directorul Aurel Popescu a încercat să obțină explicații de la Inspectoratul Școlar Județean dar fără rezultat. ISJ a aprobat plata integrală a salariilor dar a virat bani mai puțini.

„Ne aflăm în situația ciudată de a avea aprobată de către ISJ Gorj plata integrală a salariilor și a nu putea face acest lucru deoarece suma virată nu reprezintă decât 92% din suma necesară pentru salarii. Suntem într-o situația ciudată și pentru că ISJ nu comunică absolut deloc cu unitățile școlare, nu transmite niciun punct de vedere și nicio explicație privind diminuarea fondului de salarii, nu răspunde la nicio adresă trimisă de unitățile școlare. În contractul colectiv de muncă semnat se spune că drepturile salariale nu pot fi diminuate, nu poate fi întârziată plata nici măcar cu o zi. ISJ nu ne explică, ca de obicei, de ce oamenii noștri după o lună de muncă, nu-și pot primi drepturile salarile legitime”, a declarat Aurel Popescu.

Popescu susține că dascălii din Școala nr.4 erau atât de nemulțumiți, joi, încât luau în calcul pichetarea Prefecturii Gorj. Directorul unității de învățământ spune că se află într-o situație fără ieșire, nu știe cum să drămuiască banii pentru a plăti toate obligațiile.

De la Daniel Antonie, directorul Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu”, am aflat că Gorjul este unul dintre cele 11 județe din țară care a primit de la minister bani mai puțini pentru plata salariilor profesorilor.

„Situația aceasta este în tot județul, toate școlile au primit cu 8% mai puțin, așa s-a primit de la minister. Nu am primit o explicație oficială. Noi am cerut conform calculelor noastre cu acea mărire de 20%, o anumită sumă, dar am primit-o diminuată cu 8%, așa a fost repartizat Gorjului. Acum așteptăm să vedem dacă primi diferența, să plătim integral. Am plătit banii pe card, urmează ca până pe data de 25 să virăm și către stat toate dările. Sunt 11 județe în țară care au primit mai puțini bani, sperăm ca ISJ Gorj să facă demersuri să primim toți banii”, a spus Antonie.

Viceprimarul Târgu Jiului, Aurel Popescu, a discutat cu șeful Inspectoratului Școlar Județean pe această temă. Ion Ișfan i-a spus că problemele ar fi fost generate de numărul mare de ore suplimentare.

Deputatul PNL Dan Vâlceanu crede că guvernul PSD-ALDE a pierdut controlul în privința salarizării din România. Liderul liberal este convins că n-au fost alese aleatoriu cele 11 județe, care au primit fonduri mai puține pentru lefurile dascălilor.

Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj, ne-a comunicat doar că, până luni, lefurile vor fi plătite integral în toate școlile din județ. „Conform informațiilor pe care le avem de la Trezorerie, în cursul zilei de luni, școlile vor încasa sumele integral. În județul Gorj din 118 unități de învățământ, cu excepția a 14 unități, 9 din Târgu Jiu și 5 din județ, toți au încasat salariile vineri”, a spus Georgeta Popescu.

Distribuie articolul