Dosarul BRÂNCUȘI, depus la UNESCO pe ultima sută de metri. Viceprimarul Tudor: „Schimbarea ministrului ne pusese în pericol”

de LM 0


Schimbarea a trei miniștri ai Culturii în numai un an, la un pas să pună în pericol înregistrarea dosarului Brâncuși la UNESCO.

„A fost o perioadă plină de emoții! 1 februarie a fost termen limită. S-a reușit, pe ultima sută de metri, obținerea semnăturii ministrului George Ivașcu”, a mărturisit viceprimarul Târgu-Jiului, Adrian Tudor.

Dacă termenul nu era respectat, dosarul putea fi depus abia anul viitor la sediul UNESCO din Paris. La jumătatea anului 2019, autoritățile din Târgu-Jiu ar trebui să afle răspunsul, dacă operele brâncușiene sunt sau nu acceptate în patrimoniul UNESCO.

Deși dosarul a mai fost respins o dată, acum, viceprimarul Tudor este optimist. „Mă bucur că pe ultima sută de metri a reușit să fie depus acest dosar, 1 februarie era termenul limită. Până la 1 martie se va face o evaluare a dosarului pentru a vedea dacă este complet și va fi trimis către statul român un punct de vedere și se vor solicita, la nevoie, și alte documente. Un prim raport de evaluare va veni în ianuarie 2019 iar raportul final în mai 2019. Imediat după aceea în Comitetul Patrimoniului Internațional să fie dat răspunsul final. Eu personal cred că șansele sunt de partea noastră, dosarul este bine întocmit, așteptăm un răspuns pozitiv. A fost o perioadă destul de încărcată de emoții, dosarul trebuia semnat de ministrul Culturii, au fost schimbări la nivel de miniștri, calendarul pe care ni-l propusese Institutul Patrimoniului fusese pus în pericol după schimbarea de ministru și tehnic, pe ultima sută de metri a fost obținut avizul cu implicarea ministerului culturii și al afacerilor externe”, a explicat Tudor.

Pe 19 februarie, de Ziua Națională Brâncuși, oficiali din cadrul Institutului Național al Patrimoniului vor sosi la Târgu-Jiu pentru a lansa oficial site-ul brâncuși.world. În plus, vor fi oferite detalii despre conținutul dosarului depus la UNESCO.

Distribuie articolul