Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, cere analize multiple la CEO

de LM 0

Ministrul secretar de stat în Energie, Doru Vişan, a declarat că se impun o serie de analize la Complexul Energetic Oltenia pentru a fi luate cele mai bune decizii. Doru Vişan, a spus, la un post local de radio, că termocentralele pe cărbune sunt esenţiale pentru Sistemul Energetic Naţional. „Nu este vorba numai de eficienţă. Centralele pe cărbune au fost o necesitate. Fără termocentralele pe cărbune sistemul era complet dezechilibrat. Ca atare, rolul şi ponderea cărbunelui este important. Cărbunele este necesar”, a spus Vişan, care doreşte analize şi în privinţa problemelor avute de grupurile energetice de la Rovinari şi Turceni. „Trebuie făcută o analiză a cauzelor care au fost. Avariile în sistemul energetic sunt o normalitate. Ne dorim să fie cât mai puţine, să le controlăm. E destul de greu să gestionezi astfel de situaţii. Voi discuta cu ei. Sunt specialişti buni la Oltenia şi vor face un raport. Cred că este vorba mai degrabă de un program de mentenanţă, decât de nevoi investiţionale”, a mai spus Doru Vişan.

 

Restructurări

Doru Vişan susţine că restructurările trebuie să aibă la bază o analiză coerentă. „Analiza restructurărilor trebuie făcută coerent. S-a demonstrat că este importantă ponderea cărbunelui în sistem, atunci dacă este nevoie să menţinem un nivel de producţie aşa la datele actuale, nivelul de cărbune a fost mai mic decât necesar. Dacă se impunem restructurare în zona de ineficienţă, da, trebuie făcut. Dar numai în zona de ineficienţă, nu şi în cea în care trebuie să creştem producţia de cărbune”, a spus secretarul de stat, care a menţionat că verificările Corpului de control la CEO vor face lumină în privinţa situaţiei stocurilor de cărbune: „Domnul ministru a luat această decizie în baza unei evidenţe. Noi vorbim de ordinul zilelor, nu vorbim de o normalitate de 10-15 zile. Vorbim de trei-patru zile. Se va face o analiză. Nu ştiu pe ce se va axa analiza, dar se pot extinde pe orice teme”, a spus Vişan.

 

Mix-ul energetic

Secretarul de stat cere analiză şi în privinţa mix-ului energetic: „Este un proiect complicat. În funcţie de o analiză poate să rezulte că este fezabil sau că nu poate fi aplicat. Sunt anumite elemente juridice care împiedică, deci este un element de analiză. Nu putem să spunem că gata poate fi făcut. Trebuie să strângem rândurile şi să facem eforturile să depăşim această situaţie şi să pregătim mult mai bine anul viitor”, a spus secretarul  de stat.

CĂTĂLIN STOICA

Distribuie articolul