Doliu în fotbalul românesc. „Avem o meserie riscantă”

de LM 0

sport-1

Vineri, 6 mai 2016, va rămâne o zi ce nu va fi uitată vreodată de suflarea fotbalistică din România. Un camerunez venit în România să-şi câştige banii necesari existenţei familiei sale, Patrick Ekeng, fotbalist la Dinamo, a murit efectiv în direct la televizor. O ţară întreagă a fost şocată de ultimele suflări ale fotbalistului surprinse chiar de camerele de luat vederi pe terenul de fotbal. Să vezi cum îşi dă sufletul un om chiar la televizor, iar medicii să nu conştientizeze pericolul şi să acţioneze într-un mod profesionist, chiar este ceva greu de uitat vreodată.

 

Meciuri amânate

Întreaga planetă a difuzat imaginile cu Ekeng prăbuşindu-se la pământ, secerat efectiv de un stop cardio-respirator. Ekeng a murit, iar fotbalul românesc a intrat pentru două zile într-o zonă de tăcere. Meciurile de la ligile inferioare, chiar şi juniori, partide organizate de FRF, dar şi cele de LPF de la nivelul primei ligi au fost amânate. Decizia a fost luată sâmbătă în jurul prânzului, adică exact cu câteva ore înainte de meciul Pandurii-Astra, joc ce se va disputa luni seara de la ora 20.30.

Începând de vineri seara, după ora 22.15, lucrurile au luat o întorsătură dramatică în fotbalul românesc. Un nou fotbalist a murit pe terenul de joc din România, de data aceasta în direct la tv, imagini dure şi care pot afecta emoţional chiar şi pe cei cu inima de piatră. Ekeng a fost luat în Ceruri să îngroaşe numărul de fotbalişti căzuţi la datorie şi care nu vor fi uitaţi niciodată. În ultimii 16 ani, mai mulţi jucători s-au „transferat în echipa lui Dumnezeu”, lăsând în urmă multă durere, tristeţe, dar şi semne de întrebare.

 

Aceeaşi moarte pentru un ex-pandur

Tot în luna mai, dar în anul 2005, un fotbalist din Gorj, Ion Paicu, a avut aceeaşi soartă ca a lui Ekeng. Juca pentru Minerul Mătăsari, iar în minutul 17 al unui meci de Liga a 3-a, a căzut secerat în stop cardiac, medicii nereuşind să-l salveze. O tragedie mare petrecută pe un teren de fotbal din Gorj cu un fotbalist care de-a lungul carierei jucase pentru Pandurii Târgu-Jiu, dar şi Droberta Tr. Severin. Ion Paicu era considerat drept cel mai serios jucător din echipa mătăsăreană, un adevărat caracter, însă un suflet care a cedat chiar acolo unde-i plăcea cel mai mult să fie prezent, pe terenul de fotbal.

 

Răducan, martor la o altă tragedie

Viaţa. Ce e viaţa? Acestea au fost vorbele pe buzele tuturor celor care de vineri noaptea merg şi aprind o lumânare chiar pe locul unde Ekeng a căzut secerat. Preşedintele pandurilor îşi aduce aminte că şi el a trăit şi a văzut o tragedie asemănătoare. „Personal am trăit episodul Vrăbioru, am jucat în acel joc, eram la Rapid. E greu să uiţi astfel de momente, deşi au trecut 16 ani. Şi acum îmi vin în memorie acele imagini, chiar nu poţi uita. M-a afectat foarte mult, însă asta este viaţa, ne punem cu toţii în locul celui în cauză şi te marchează, nu ai cum să rămâi insensibil”, spune Narcis Răducan.

 

Edi, mesaj pe Facebook

Antrenorul pandurilor, Edi Iordănescu, îl ştia pe Patrick Ekeng din meciurile jucate împotriva dinamoviştilor. Tehnicianul s-a arătat marcat de evenimentul tragic, aşa că la câteva ore de la anunţul decesului jucătorului a postat pe pagina personală de Facebook o poză cu camerunezul Ekeng, dar şi cu un mesaj simplu: RIP.  În engleză, traducerea ar fi „Rest in peace!”, dar cuvântul RIP provine de fapt din latină şi înseamnă „Requiescat in Pace”, adică „Odihnească-se în pace!”

Şi Cristi Săpunaru a postat pe pagina lui de Facebook un mesaj asemănător cu imaginea unui câine pe fundal negru. Golgheterul Ioan Hora a postat şi el un mesaj pe reţeaua de socializare. „Pentru toţi cei care cred că fotbalul este floare la ureche, tragedia care s-a întâmplat pe teren dovedeşte clar faptul că este o meserie riscantă şi grea! Îţi dai viaţa pentru 1.000 de euro, iar dacă ratezi în faţa porţii, te blamează toată lumea. Trist, dar adevărat! Condoleanţe pentru familia fotbalistului Patrick Ekeng”, a fost mesajul lui Hora.

Căpitanul pandurilor, Dan Nistor, a avut şi el un mesaj pentru Ekeng: „Incredibil, Dumnezeu să te ierte!”.

 

COSMIN BRUJAN

Distribuie articolul