Doi primari PNL riscă să rămână fără mandate

de LM 0

Untitled-1

Curtea Constituțională a admis sesizarea făcută de președintele României, Klaus Iohannis, declarând neconstituțională legea prin care aleșii locali condamnați la închisoare nu își pierd mandatul, iar din acest motiv în Gorj ar putea fi organizate alegeri locale parţiale. În urma deciziei Curţii sunt afectate mandatele edililor din Vladimir, Ion Ianăşi, şi din Drăguţeşti, Vasile Moşoiu. Cei doi sunt condamnaţi definitiv la închisoare cu suspendare şi, potrivit vechilor prevederi, nu mai pot ocupa funcţii publice. Prefectura Gorj va analiza situaţia celor doi edili şi va dispune măsuri legale. „Sunt două cazuri punctuale în Gorj. La Drăguţeşti, primarul nu a depus jurământul încă. Vom acţiona conform legii. O să vorbesc cu Departamentul Juridic şi o să vă comunic punctul de  vedere”, a spus prefectul Gheorghe Paraschivu.

 

Noi alegeri

Cei doi primari sunt de la PNL. Preşedintele Dan Vîlceanu aşteaptă să vadă motivarea CCR, înainte de a face alte comentarii pe tema celor doi edili. „Dacă această decizie va rămâne aşa, şi nu va exista nici un fel de dubiu sau de interpretare, viceprimarii vor prelua funcţia de primar în localităţile respective, şi urmează ca Guvernul să stabilească data alegerilor. Mai rămâne ceva de reglementat. Dacă respectiva persoană a ieşit din pedeapsă, îşi mai pierde mandatul sau nu. Moşoiu şi-a terminat pedeapsa la începutul anului, în ianuarie, acesta a şi fost motivul pentru care a putut candida. A avut un an de închisoare cu suspendare, s-a terminat în ianuarie, acum e în termen de încercare, dar e cu totul altceva; deci nu se află în interiorul pedepsei. A terminat-o. Nu trebuie să fie reabilitat; nu are nicio legătură. La fel şi la Vladimir. În nicio lună i se termină mandatul. Ce faci, îi iei mandatul?! La Ianăşi e o situaţie mai mult decât regretabilă. A fost un accident de circulaţie banal, am înţeles că l-a agăţat cu oglinda pe un vecin de-al lui, nu s-a întâmplat nimic, şi cineva i-a făcut o sesizare că nu a raportat accidentul sau ceva de genul acesta”, a declarat Vîlceanu, la Radio Infinit.

Dacă vor rămâne fără mandate, primarii au posibilitatea de a contesta ordinele prefectului. În cazul în care instanţa de judecată va respinge contestaţiile, vor fi create premisele organizării de noi alegeri.

MĂDĂLINA TUDOR

Distribuie articolul