Dezbatere pe teme energetice la Târgu-Jiu: „Nu se poate fără energia pe cărbune”

de LM 0

dezbatere-marinescu-(1)

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a organizat la sfârştiul săptămânii trecute, la Prefectura Gorj, o dezbatere pe tema Directivei europene privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Au fost invitaţi directori din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Complexului Energetic Hunedoara, şefi de instituţii deconcentrate sau reprezentanţi ai unor ONG-uri care activează în domeniu protecţiei mediului, precum Bankwatch. Au fost discutate propunerile locale pentru viitoarea Directivă care va reglementa în principal reducerea emisiilor de dioxid de carbon de la 1,7% cât este în prezent limita, la 2,2%.

 

„Nu se poate fără energia pe cărbune”

Europarlamentarul Marinescu a declarat că este extrem de important ca România să vină cu propuneri concrete în Parlamentul şi la Comisia Europeană, în funcţie de interesele pe care le are, la fel cum o face deja Polonia, care deţine capacităţi de producere a energiei electrice pe cărbune. Marinescu a precizat că nu se poate concepe un sistem energetic naţional fără energie pe cărbune. „Securitatea energetică este una foarte importantă. În România trebuie să avem în primul rând o strategie energetică foarte clară. Energia nu este o politică comunitară, dar în caz de urgenţă se intervine, cum este şi această Directivă. Deja de anul trecut se organizează dezbateri. Polonezii sunt foarte activi. Au venit de două ori la biroul meu, din Parlamentul European, reprezentanţi ai Asociaţiei producătorilor de energie electrică din Polonia, să întrebe ce să facem, ce soluţii pot fi abordate pentru protejarea producătorilor. Polonia vrea să menţină energia pe cărbune şi sunt extrem de preocupaţi de subiect… Situaţia este extrem de complexă. Avem nevoie de o strategie energetică şi să fie stabilite clar direcţiile în domeniu. Mai facem o hidrocentrală, nu mai facem. Cert este că nu se poate fără energia pe cărbune. Dar cineva trebuie să stabilească exact locul în sistem pentru CEO – cu 1.200 de megawaţi, 1.500 de megawaţi, dar să se ştie clar. Strategia energetică nu este disponibilă. Fără energie economia nu funcţionează. În altă ordine de idei, indiferent de ce vom face, efectele sociale tot vor apărea. Se vor reduce locurile de muncă şi este de datoria autorităţilor locale să vină cu ceva în loc”, a declarat europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

 

Fără Plan Naţional de Investiţii

Şefii Complexului Energetic Oltenia, cât şi ai Complexului Hunedoara şi Petrom au vorbit despre sectorul de investiţii în domeniu, care este blocat din cauza modului în care funcţionează Planul Naţional de Investiţii. Ionel Ilie, directorul Diviziei Energetice, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a declarat că nu a fost primit vreun leu pentru proiectele depuse la Ministerul de resort. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi pentru Petrom, dar şi la Complexul Energetic Hunedoara. Ionel Ilie a precizat că, din acest motiv, modernizarea Termocentralei Rovinari este blocată de doi ani de zile. La rândul său, Doru Vişan, directorul Termocentralei Paroşeni, din Hunedoara, a vorbit despre necesitatea unui mix energetic: „Dacă intervenţia statului nu va fi fermă, printr-o strategie energetică, efectele la nivel social vor fi greu de controlat, la nivelul judeţelor Hunedoara şi Gorj, unde 80% din economie depinde de minerit şi termocentralele pe cărbune. Statul nu trebuie doar să ceară conformarea la condiţiile de mediu, ci şi să investească în producătorii clasici – companii de stat, dacă doreşte să menţină siguranţa Sistemului Energetic Naţional”, a declarat Vişan. A mai luat cuvântul şi directorul Termocentralei de la Işalniţa, Constantin Bălăşoiu.

CRISTI POPESCU

Distribuie articolul