Deputatul Alin Văcaru, între PRO și contra!

de LM 0

Rep.    D-le Deputat, în ultima perioadă v-ați arătat tot mai des public dezamăgirea de cum funcționează lucrurile în Parlamentul României. Vă mențineți aceste declarații ori s-au îmbunătățit în vreun fel lucrurile?

A.V.    Sunt în continuare profund dezamăgit de modul în care au decurs si decurg lucrurile în Parlamentul României. Atunci când am ajuns în această funcție am crezut că noi, parlamentarii, inventariem problemele, împreună cu specialiștii în diferite domenii, din județ, le expunem colegilor nostri parlamentari, și împreună găsim soluții legislative pentru rezolvarea acestor probleme. Lucrurile nu au stat așa. Totul este decis de câteva persoane, iar noi, parlamentarii, suntem simpli executanți. La începutul mandatului chiar îmi doream să renunț deoarece, vedeam că nimic din ce am promis oamenilor în campanie, nu puteam să pun în practică. Pot să vă dau chiar exemplul a doi colegi, care au renunțat la mandatul de parlamentar și au candidat din nou pentru funcția de Primar, fiind dezamăgiți la fel ca mine.

Mai mult decât atât, ordinea de zi nu se discuta niciodată, nu ne consulta nimeni, deciziile se luau într-un birou iar noi trebuia sa votăm cum zicea liderul, nu aveam dreptul la opinie.

Un alt lucru grav a fost vestita moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern, unde eu, la primul mandat fiind, nu înțelegeam de ce trebuie să schimbăm un Guvern votat de noi în urmă cu câteva luni, pentru patru ani. Mai mult decât atât, în urma ședintei de la Sinaia unde au participat toți parlamentarii împreună cu Guvernul Grindeanu, toată lumea era mulțumită.

Acolo, președintele Dragnea spunea de performanțele Guvernului și de respectarea Programului de Guvernare, iar după două săptămâni mare ne-a fost mirarea să aflăm că domnul Grindeanu este securist, cârpa nu știu cui și trebuie schimbat, iar după cateva luni să fie cel mai potrivit pentru funcția de președinte la ANCOM, votat de aceeași colegi care l-au schimbat din fruntea Guvernului. Pare un film prost în care, sincer, nu mai puteam juca. Și cred că orice om întreg la minte, cu frică de Dumnezeu și cu respect de sine și pentru cei care l-au trimis acolo, ar fi făcut același lucru ca mine.

Rep.  Dumneavoastră ați susținut Guvernul Grindeanu?

A.V.  La început da, pentru că nu ințelegeam ce se intamplă, la fel ca ceilalți colegi, însă când am întrebat la sedința de grup parlamentar care sunt motivele schimbării, s-au ridicat de la masă și au plecat spre plen să citească moțiunea, spunând că trece si fără mine.

Știți foarte bine rezutatul acestui vot, după care, atât eu cât si domnul Victor PONTA am fost excluși de către vestitul CEX.

Rep. Acesta a fost momentul când ați ales să treceți la Pro România?

A.V. Pe atunci Pro România era doar un proiect. Eu discutam în permanență cu domnul Ponta și despre necesitatea unui nou proiect, un partid spre care să se îndrepte și ceilalți colegi parlamentari care erau nemulțumiți la fel ca mine și care nu ar fi ales nici în ruptul capului partide precum PNL, USR sau PMP.

Am fost inițial 6 parlamentari în acest proiect, iar acum suntem 12.

Să nu credeți că nu ni s-au pus tot felul de piedici, contestații după contestații, dar intr-un final, la exact nouă luni, a luat naștere partidul Pro România, un partid unde toate deciziile se iau in echipă, unde există respectul reciproc, unde ne intâlnim, discutăm punctele de pe ordinea de zi și decidem cum votăm la ședinta de vot final…..am votat și diferit, dar nimeni nu a fost dat afară. De fapt la Pro Romania, conform statutului votat la primul Congres din 21.10.2018, nu putem da pe nimeni afară din partid.

Rep. Cum a fost primul Congres Pro România?

A.V. A fost un congres atipic care s-a desfășurat pe durata a două zile, sâmbăta și duminica.

Avem politici publice în principalele domenii de activitate: Sănătate, Educație, Mediu de Afaceri, Infrastructură, It sau Energie, care au fost dezbătute toată ziua de sâmbătă.

Au participat: sindicate, oameni de afaceri sau chiar medici, care împreună cu specialiștii din Pro România au încercat să stabilească si să dezvolte principalele direcții pe fiecare domeniu în parte.

Duminică a avut loc Congresul propriu zis, unde a fost aleasă și conducerea Partidului Pro Romania. Președinte a fost votat după cum era normal,  Victor PONTA iar Prim vicepreședinți   Sorin Cîmpeanu, Daniel Constantin și Nicolae Bănicioiu.

După Congres a avut loc Delegația Națională unde am fost votat să ocup funcția de Secretar General. Colegii mei au fost aleși să ocupe următoarele funcții: Trezorier – Mircea Dobre și Vicepreședinți: Ioana Petrescu, Gabriela Podașcă, Mihaela Huncă, Emilia Meirosu, Cristian Cosmin, Ștefan Pirpiriu, Mircea Banias, Liviu Stancu, Augustin Jianu, Răzvan Mitu, Aurelia Cristea, Răzvan Cotovelea, Cătalin Nechifor, Eugen Durbacă, Laurențiu Rebega, Bogdan Ivan, Felix Rache, Mihai Sturzu.

De asemenea, din cadrul Consiliului de strategii guvernamentale fac parte și urmatorii coordonatori: Bogdan Tohăneanu, Mihaela Frăsineanu, Alin Panc, Anca Bălașoiu, Carmen Tocală, Nicuța Enache, Sorin Minea, Călin Gălășeanu. I-am enumerat pe toți pentru că vreau ca oamenii să-i cunoască, vreau ca numele lor să fie făcute publice tot mai des pentru că sunt oameni care muncesc și se dedică trup și suflet partidului și mai mult decât atât au grija să-i tragă de mânecă pe cei care s-au instalat în fruntea țării, de fiecare dată când greșesc.

Rep. Credeți că veți avea succes cu acest proiect politic? Vă văd foarte optimist și dornic să faceți treabă în acest partid.

A.V. Succesul unui proiect politic are o formulă simplă: oameni de calitate și proiecte de construcție. Acestea două la un loc nu fac altceva decât să triumfe. Obiectivul nostru principal este să construim un master plan pentru dezvoltarea României. Obiectivele de dezvoltare ale României pot fi realizate doar ca stat membru al Uniunii Europene, mai puternic integrat decât în prezent, mai aproape de țările și mișcările politice care susțin o Europă mai puternică.

Putem demonstra cu fapte că avantajele pentru cetățenii unei Românii integrate în UE depășesc cu mult dezavantajele. Noi putem și trebuie să luptăm cu populiștii care vor să ne ducă spre periferia Europei și cu cei care vor Roexit ca să poată să fure și să încalce valorile democrației europene nepedepsiți.

Rep. Cum stați cu organizarea în țară și in Gorj?

A.V. Am fost peste tot în țară împreună cu liderii noștri, vreau să spun că sunt mulțumit până la această dată cum suntem organizați. Avem două, trei județe unde nu sunt constituite încă organizațiile, dar am găsit oameni care vor să se implice și în aceste județe.

Sunt foarte mulți oameni care nu au făcut politică până acum, dar si nemulțumiții de la alte partide care se îndreaptă către noi.

Ne pregătim de primul examen electoral, alegerile europarlamentare din mai 2019. Va fi un test să vedem unde ne aflăm și ce avem de făcut până la alegerile din 2020.

La  Gorj deja avem ședințe in fiecare joi, la ora 17.30, la sediul partidului din incinta Casei de Cultură. Îmi doresc ca pană la sfârșitul anului să avem organizații în tot județul Gorj.

Rep. Vă urez succes!

A.V. Mulțumesc din suflet, așteptăm cat mai mulți oameni de valoare alături de noi, de PRO ROMÂNIA!


Distribuie articolul