De ce nu sunt legale amenzile pe care Poliția Locală vrea să le aplice celor care critică pe Facebook

de LM 0

Amenzile pe care Poliția Locală Târgu Jiu intenționează să le aplice în cazul a șapte persoane care au făcut comentarii critice pe Facebook la adresa instituţiei publice ar fi o mare greşeală, susţine avocatul Mihai Secula. „Se invocă mereu o decizie cu privire la declararea reţelei de socializare ca spaţiul public. Hotărârea nu poate fi folosită ca temei de drept. Este o decizie de speţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ca o hotărâre judecătorească să fie temei de drept, trebuie să fie un recurs în interesul legii, fie o decizie de interpretare a legii. Mai e o problemă de competenţă, pentru că, potrivit legii, Poliţia Locală are competenţă doar pe raza teritorială a municipiului Târgu Jiu. Cum se stabileşte locul săvârşirii contravenţiei? Facebook face parte din raza teritorială a Unităţii Administrativ Teritoriale a municipiului Târgu Jiu?!“.

 

„Persoana juridică nu poate fi defăimată“

De asemenea, se pune problema lezării demnităţii şi onoarei unei persoane juridice. „În plus, pe Legea 61/1991 dumnealor au voie să constate contravenţii constând în proferarea de expresii jignitoare, dar la adresa unor persoane. Legea nu distinge persoane juridice sau fizice. Pe de altă parte, persoana juridică este o ficţiune şi nu poate să fie defăimată, că nu are onoare şi demnitate, care sunt apanajul unei persoane fizice şi aşa sunt şi protejate de Constituţie. Un alt aspect este că Poliţia Locală nu poate să dea amenzi pentru defăimarea propriei instituţii. Ar însemna atunci că orice cetăţean poate să aplice amenzi pentru propria defăimare. Se poate cel mult să apeleze la instanţa de judecată pentru defăimare. Nu pot să aplice sancţiuni contravenţionale cu privire la faptul de genul acest“, mai arată avocatul Secula.

 

Aduce în discuţie jurisprudenţa CEDO

Jurisprudenţa CEDO recomandă ca manifestările critice la adresa instituţiilor să fie tolerate. „Cu privire la acest incident, CEDO are jurisprudenţă extrem de bogată. Se menţionează destul de clar la articolul 10 că sunt tolerate chiar manifestări de mai mare agresivitatea la adresa autorităţilor publice, dacă vizează un interes public. Nu îl critici pur şi simplu, ci aduci o critică cu privire că nu şi-a făcut datoria într-un anumit sens. Sunt foarte multe hotărâri ale CEDO în sensul acesta“, a mai spus Mihai Secula.

 

Amenzi pentru comentarii pe Facebook

Şapte persoane au primit invitaţii din partea Poliţiei Locale Târgu Jiu pentru a se prezenta la sediul instituţiei pentru a fi amendate pe motiv că au făcut „comentarii jignitoare” pe Facebook, menite „să lezeze demnitatea şi onoarea Poliţiei Locale Târgu Jiu”.

Totul a pornit de la o înregistrare video în care o maşină cu însemnele Poliţiei Locale este surprinsă în trafic  în timpul unei depăşiri pe linie continuă cu semnalele luminoase în funcţiune. „Au început comentarii după postarea filmuleţului. Erau comentarii nefavorabile. Am făcut şi eu comentarii, la fel ca toată lumea. În invitaţie se menţionează că au fost făcute comentarii menite să lezeze demnitatea şi onoarea Poliţiei Locale Târgu Jiu. Păi stau şi mă gândesc dacă instituţia are demnitate şi onoare sau o persoană?“, spune Gabi Pîrvulescu, cel care a postat filmuleţul cu pricina.

„Nici vorbă de jignire. Eu am scris doar următorul mesaj: «Se grăbeau băieţii la apelul bocancilor». Mi se pare strigător să te ocupi de aşa ceva din banul public. Chiar ni se bagă pumnul în gură?“, a povestit Adrian, un alt cetăţean chemat la Poliţia Locală pentru a fi amendat.

ALIN PETRE

Distribuie articolul