De ce este important micul dejun?

de LM 0

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei și nu trebuie să săriți peste el indiferent de motive.  Organismul are nevoie de nutrienţi pentru a funcţiona în mod corect şi pentru a se menţine în formă, iar privarea acestuia de hrană la începutul zilei înseamnă inducerea unor disfuncţionalităţi la nivel organic. Sănătatea şi silueta au nevoie de un mic dejun echilibrat şi nutritiv. Senzaţia de foame care apare la jumătatea zilei, în lipsa mesei de dimineaţă, conduce întotdeauna la excese alimentare şi la îngrăşare. Kilogramele în plus şi alţi factori implicaţi în privarea organismului de micul dejun aduc prejudicii importante stării de sănătate în general.

 

Momentul optim de a consumă micul dejun. Este bine ca prima masă a zilei să fie consumată la circa 30 de minute după trezire, când organismul simte cel mai mult nevoia să pună capăt postului alimentar de peste noapte și corpul reuşeşte să îşi menţină nivelul sănătos de lipide în sânge, precum colesterolul şi hormonii şi să beneficieze de o tensiune arterială optimă.

 

Alimentele recomandate pentru micul dejun. Un mic dejun echilibrat combină carbohidraţii cu fibre şi proteine. În acest fel, nutrienţii se transformă aproape integral în energie (şi nu în depozite de grăsime), senzaţia de saţietate persistă de-a lungul zilei, iar sistemul digestiv funcţionează excelent.

– fulgii de ovăz conţin beta-glucan, acizi graşi omega-3, acid folic, fibre şi potasiu;

– iaurtul grecesc furnizează din plin calciu, proteine şi probiotice;

– germenii de grâu conţin vitamina E, acid folic şi fibre de calitate;

– grapefruitul furnizează vitamina C, fibre, antioxidanţi şi substanţe care ajută la arderea grăsimilor;

– bananele furnizează carbohidraţi complecşi, potasiu şi vitamine benefice organismului;

– ouăle sunt surse sănătoase de proteine şi nutrienţi esenţiali, precum vitamina D;

– untul de migdale sursă excelenţă de proteine şi grăsimi mononesaturate;

– pepenele roşu sursă minunată de hidratare şi de licopen, antioxidant important pentru vedere, sănătatea cardiacă şi prevenirea cancerului;

– seminţele de în presărate peste salate, cereale sau piureuri din fructe, furnizează grăsimi esenţiale omega-3, fibre şi lignan, un antioxidant care protejează împotriva cancerului de sân.

– afinele antioxidanţii din afine au efecte benefice asupra funcţiilor creierului, tensiunii arteriale şi metabolismului;

– pepenele galben o sură bogată de vitaminele A şi C, beta caroten şi alţi nutrienţi benefici pielii şi sănătăţii în general;

– cerealele integrale fortificate cu riboflavină, acid folic, vitamine şi minerale;

– pâine din făină integrală sursă esenţială a complexului de vitamine B;

Micul dejun vă ajută să vă concentrați mai bine. Masa de dimineață oferă necesarul de glucoză, hrană indispensabilă creierului pentru a putea funcționa la parametri normali.

 

Masa de dimineață vă ajută să slăbiți. Paradoxal, a sări peste micul dejun nu doar că nu vă ajută să slăbiți, dar crește riscul obezității. Atunci când ne înfometăm, tendința noastră este ca atunci când stăm la masă să mâncăm peste măsură.

 

Micul dejun scade riscul apariției bolilor cardiovasculare. O greutate optimă menține în același timp și un nivel normal al colesterolului iar inima este protejată. Alimentele specifice micului dejun, cum sunt cerealele integrale sau fructele, conțin fibre care ajută la reducerea riscurilor de boli cardiace.

 

Masa de dimineață ajută metabolismul. Sărind peste micul dejun, organismul nu primește energia necesară pentru o bună funcționare. Metabolismul încetinește și încearcă să mențină organismul în parametri normali, iar atunci când mâncați din nou, corpul va bloca fiecare aliment consumat, lucru care îngreunează pierderea în greutate.

 

Prima masă a zilei furnizează energie. După somn, corpul are nevoie de „combustibil” pentru a începe ziua bine. Masa de dimineață reglează nivelul zahărului din sânge și reactivează organismul, asigurându-vă un energia necesară.

 

 

Distribuie articolul