Cum trăiesc locatarii din cel mai modern bloc din Târgu-Jiu

de LM 0

2

Un bloc cu zece etaje din zona 9 Mai este cel mai modern din Târgu-Jiu. Blocul cu 40 de apartamente dispune de numeroase dotări, cum ar fi: sistem de supraveghere video, lift modern, balustradă din inox și gresie de trafic până la etajul I, contorizarea individuală la apă, iluminat cu spoturi led, mască din rigips pentru cabluri. Locatarii dispun chiar și de muzică ambientală difuzată printr-un sistem care funcționează la parterul blocului, acolo unde nu există apartamente. Ușa de intrare și toate balcoanele de pe fiecare palier au uși din termopan, iar în bloc se intră doar pe bază de cartelă. Investițiile se ridică la suma de aproximativ 2,5 miliarde de lei şi au fost realizate exclusiv din fondurile Asociației de locatari nr. 212, în ultimii cinci ani.

1

A renegociat chiria pentru antenele de telefonie

Banii provin din chiria încasată de la trei societăți de telefonie mobilă care au amplasate pe acoperișul blocului antene. Marius Mălăescu este președintele asociației de nici cinci ani, iar de atunci condițiile au început să se schimbe, cu toate că antenele sunt amplasate de aproximativ 15 ani. Primul lucru pe care l-a făcut a fost să negocieze prețul chiriei pentru amplasarea antenelor. „Din anul 1995 au venit antenele de telefonie. Chiar discutam cu cineva de la o firmă pentru că nu înţelegeam cum au stat așa de mult timp cu o chirie de 100 de euro și mi-a spus că a trimis un fax ca să renegocieze tariful, dar nu l-a contactat nimeni. Încasăm acum undeva la 3800 de lei chirie pe lună de la antenele de telefonie mobilă, dar ne costă întreținerea liftului în jur de 1500 de euro pe an“, ne explică președintele Asociației.

3

Contorizarea și alimentarea cu apă, prima intervenție

Prima investiție pe care a făcut-o Marius Mălăescu a fost înlocuirea rețelei de apă din interiorul blocului și contorizarea individuală la apă: „Am preluat asociația în luna august și prima investiție pe care am făcut-o a fost să schimb instalația de alimentare cu apă și fiecare apartament să dispună de contorizare individuală pe scară. Am reușit să scad consumul la apă de la 1200 metri cubi la 250 metri cubi. A fost o investiție mare. Prețul la apă a crescut foarte mult, de la un leu și ceva la șase lei. Problema e la 1250 metri cubi, care a fost prima factură în momentul în care am preluat asociația, ar fi însemnat acum câteva milioane de lei pe apartament numai consumul de apă. S-a ajuns acum la 250 metri cubi cu agenți economici cu tot. A doua zi după ce am introdus contorizarea, mulți vecini erau cu vasele de la WC în brațe ca să le repare“.

4

Liftul, cea mai importantă investiție

A urmat, apoi, înlocuirea liftului, care nu mai funcționa. A cerut banii în avans de la firmele de telefonie și a reușit să monteze un lift modern, dar nu l-a pus în funcțiune până când nu a montat și un sistem video de supraveghere. „Am avut o discuție în prealabil cu furnizorii de servicii de telefonie ca să ne dea bani în avans, ca să schimbăm liftul, care este de ultimă generație. I-am stresat pe cei cu firmele de telefonie și mi-au dat banii în avans pe trei ani și jumătate, 1,2 miliarde de lei,  ca să montez liftul. Am montat un lift Elefa, produs în Spania. Atunci, liftul nu funcționa, iar oamenii urcau pe scări până la etajul zece, subsolul era plin de apă, prin acoperiș ploua, era colonie de șobolani. Nu se mai putea locui în zonă. Chiar am poze din perioada respectivă. Sistemul de supraveghere mi-a venit în minte atunci când am montat liftul, pentru că mi-a fost teamă pentru că oamenii se comportă într-un anumit fel. Nu am dat drumul la lift până când nu am montat camere de supraveghere. Sunt patru camere de supraveghere“, ne povestește Marius Mălăescu.

 

Cablurile sunt ascunse

Prin casa scării nu există niciun cablu. Toate rețelele sunt mascate, iar iluminatul se realizează prin leduri led. „Ne-am apucat de treabă. Am zugrăvit scara. Am dat și tencuiala jos, pentru că era cumva din pământ, așa cum se folosea înainte. Au fost montate nișă și nu mai există niciun cablu montat exterior. A fost o muncă titanică. După ce am terminat, a venit și RDS- RCS să tragă un cablu și le-am spus că doar prin nișă. Au rămas mască, pentru că doar în Germania este așa ceva. Totul este prin mască de rigips și toate cablurile nu sunt la vedere“.

 

Muzică ambientală

Locatarii mai beneficiază de muzică ambientală, cutii poștale noi, iar Marius Mălăescu a cumpărat chiar și o icoană de la Mitropolie și a donat un tablou făcut de un tânăr pe stradă, când se afla în Verona, și pe care a plătit 15 euro. „Am chiar și muzică ambientală la intrare în bloc. Am montat boxele cu mâna mea. Am cumpărat de la Mitropolie o icoană, ca atunci când pleacă de acasă să se gândească la lucruri bune. Am pus la parter granit din China. L-am cărat cu mașina mea“, spune gospodarul. Marius Mălăescu nu vrea să se oprească aici. Vrea să anvelopeze blocul, dar cu un material de calitate mai bună. „Am nevoie de două miliarde ca să anvelopez și blocul pe sistem de vată minerală. Mie nu îmi place ce face primăria în privința izolării blocurilor. Sistemul cu vată este mult mai eficient. Sper să mai rămână cei cu antenele patru-cinci ani“, mai spune administratorul în vârstă de 46 de ani.

Mălăescu este persoană fizică autorizată în domeniul instalațiilor de gaze și sanitare și multe din reparațiile necesare în bloc le face de unul singur.

ALIN PETRE

Distribuie articolul