Cum scăpăm de mucegai?

de LM 0

Mucegaiul este de fapt o ciupercă ce poate apărea în locurile umede şi întunecate din casă, fiind de foarte multe ori extrem de dificil de înlăturat. Mucegaiul poate să apară din mai multe cauze:

 

Tâmplăria termoizolantă nu anulează riscul de apariţie a condensului şi mucegaiului, ba dimpotrivă: acest sistem de uşi şi ferestre reduce la maximum infiltraţiile de aer rece de afară, deci nu mai permite schimbul natural al aerului din încăperi. Or, ventilarea insuficientă este una din cauzele apariţiei mucegaiului.

 

Umiditatea. Aburul produs în bucătărie, în baie, plantele din casă sunt o sursă de condens, în prima fază, apoi de mucegai.

 

Încălzirea insuficientă. Când în casă sunt sub 200 C, toată suprafaţa interioară: pereţii, geamurile, colţurile sunt mai reci decât ar trebui.

 

Trucuri antimucegai

Aerisiți. Deschiderea ferestrelor, pentru un interval de 4-10 minute, este modul cel mai rapid şi mai eficient de împrospătare a aerului şi de eliminare, totodată, a umidităţii din casă. Deschideţi ferestrele complet, aerisirea bruscă este cel mai eficient mod de a schimba complet aerul din casă. Ferestrele basculate ar trebui să stea mai mult timp deschise, aerul din casă ar îngheţa, iar din cauza răcirii puternice a pervazului ar spori riscul să apară apă de condens. Ideal ar fi să deschizi toate ferestrele din casă 2-4 minute fără să închideți uşile dintre încăperi, ca să se formeze un curent de aer.

 

Curăţați corect mucegaiul. Pentru pereţi cu vopsea lavabilă, gresie, faianţă, foloseşte o cârpă moale, umedă, înmuiată într-o soluţie ecologică făcută din: două pliculeţe de bicarbonat de sodiu diluat într-un litru de apă. Nu folosiți cârpă uscată deoarece sporii se împrăştie în aer şi se depun în alte locuri.

 

Lăsați lumina aprinsă în baie. Întunericul favorizează formarea mucegaiului; după fiecare duş lăsați becul aprins câteva minute până când se aeriseşte complet baia. Covoraşul din baie să fie din plastic – ţesăturile se usucă greu şi mucegaiurile îșî fac loc în ele.

 

Curățenie în bucătărie. Stropii de grăsime sau detergent de pe pereţi sunt mediul de cultură ideal pentru sporii de mucegai.

 

Folosiți dezumidificatoare. Cel mai simplu dispozitiv de acest gen conţine pastile din cristale active de clorură de calciu, care absorb excesul de umiditate din aer.

 

Distribuie articolul