Critici Poliţia Locală, pe Facebook, îţi iei amendă! (VIDEO)

de LM 0

Şapte persoane din municipiul Târgu Jiu au fost citate să se prezinte la sediul Poliției Locale, pentru a fi sancționate pentru anumite comentarii şi postări pe Facebook.  Acestea ar fi încălcat normele de convieţuire sociale, prevăzute de Legea 61/1991.  Mai precis, „proferarea de expresii jignitoare menite să lezeze demnitatea și onoarea Poliției Locale Târgu Jiu, prin intermediul unei rețele de socializare, în data de 15.01.2017“, după cum se arată în invitația semnată de șeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Locale Târgu Jiu.

 

Filmulețul buclucaș

Totul a pornit de la un filmuleț postat pe Facebook. O mașină cu însemnele Poliției Locale a fost surprinsă în trafic în timpul unei depășiri pe linie continuă cu semnalele luminoase în funcțiune. Subiectul dezbătut pe marginea imaginilor se referea la interzicerea sau nu de către legile în vigoare a folosirii girofarului și a încălcării regulilor în trafic de către o mașină a Poliției Locale.

Imaginile (n.r. – postate pe Facebook) erau însoţite de comentarii din care reieşea că echipajul nu are voie să folosească semnalele acustice şi luminoase, iar alţi internauţi au postat comentarii ce au dus la denigrarea instituţiei. Este vorba despre şapte persoane cărora le-au fost trimise citaţii pentru a se prezenta, în zilele următoare, la sediul Poliţiei Locale Târgu Jiu”, a spus Alexandra Petriţa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Târgu Jiu.

 

„Este ilegal ce au făcut”

Gabi Pârvulescu a postat înregistrarea pe reţeaua de socializare, el fiind nevoit să tragă brusc de volan pentru a evita un impact cu mașina Poliției Locale: „Nu am fost găsit de poștaș acasă și urmează s-o ridic. A fost o postare pe care am retras-o la rugămintea celor de la Poliția Locală. Era o vorba de o mașină a Poliției Locale cu girofarurile pornite și intrări pe contrasens din scurt. Eu veneam din sens contrar. Cineva din spate i-a filmat și mi-a dat mie filmarea. Din punctul meu de vedere, este ilegal să se folosească luminile albastre în trafic. Știu că Legea 155 după care funcționeză le dă voie, dar OUG 195 care prevede regulile în trafic nu îi menționează la circulația prioritară. În OUG 16, când s-a republicat, s-a trecut și ANAF. De ce nu a fost inclusă și Poliția Locală?”

„Erau comentarii nefavorabile la adresa Poliţiei Locale”

Postarea filmuleţului a fost urmată de zeci de comentarii. Şapte dintre autorii postărilor respective au fost identificaţi şi chemaţi la sediul Politiei Locale. „Au început comentarii după postarea filmulețului. Unii dintre cei care au comentat sunt din poliție, dar și-au retras apoi comentariile. Erau comentarii nefavorabile. Nu mi s-a părut normal ce au făcut cei de la Poliția Locală. Am făcut și eu comentarii și toată lumea. M-a distrat puțin cele menționate în invitația pe care am văzut-o la alte persoane, pentru că se precizează că au fost făcute comentarii menite să lezeze demnitatea și onoarea Poliției Locale Târgu Jiu. Păi, stau și mă gândesc dacă instituția are demnitate și onoare sau o persoană? (…) Au venit la mine apoi și mi-au spus că erau în misiune și că erau o echipă mixtă. Am retras filmarea, dar o s-o postez din nou“.

„E o cutumă de a circula cu girofarul”

Gabi Pârvulescu se apără şi invocă articolul 226 din Codul Penal: „La aliniatul patru se menționează că nu constituie infracțiune fapta săvârșită dacă făptuitorul surprinde fapte de interes public, care au semnificație pentru viața comunității și a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate, în speță instituției vătămate. Am considerat că s-a transformat într-o cutumă în a circula cu girofarul poliția locală, care nu are dreptul după lege“ .

 

„Mi se pare strigător să te ocupi de așa ceva din banul public“

Adrian, un alt cetățean chemat la Poliția Locală pentru a fi amendat, a povestit ce comentariu a postat la videoclipul cu pricina: „Nici vorbă de jignire. Eu am scris doar următorul mesaj: «Se grăbeau băieții la apelul bocancilor». Ieri m-am trezit cu invitația acasă pentru a fi sancționat. (…) O să mă duc, dar am dreptul la obiecțiuni. Mi se pare strigător să te ocupi de așa ceva din banul public. Chiar ni se bagă pumnul în gură?“.

 

„Pagina de Facebook este spaţiu public“

Alexandra Petrița, purtător de cuvânt al Poliției Locale Târgu Jiu, a precizat că Facebook este considerat un spațiu public, printr-o hotărâre judecătorească, iar poliția locală este competentă să aplice sancțiuni: „Având în vedere motivarea Curții de Apel Târgu Mureș, cât și a Înaltei Curți de Casație și Justiție (…), profilul personal pe Facebook, chiar dacă este accesibil doar prietenilor, adică unui grup restrâns de persoane, tot public este, oricare dintre prieteni putând distribui informațiile postate de titularul paginii, aspecte pe care reclamantul le cunoaște.  Un mesaj care spus pe stradă, deci într-un loc public, constituie o faptă ilicită, va avea aceleaşi consecinţe juridice şi dacă va fi postat pe Facebook. Reţeaua de socializare Facebook nu poate fi asimilată unei căsuţe poştale electronice, mesajul fiind  lansat undeva „la liber”, urmând ca el să ajungă la toţi cei care, pe baza algoritmilor de funcţionare ai reţelei sociale, îl vor recepţiona“.

ALIN PETRE

Distribuie articolul