Contradicții în alianța PSD-ALDE cu privire la subvenționarea certificatelor de CO2

de LM 0


Contradicții în alianța PSD-ALDE privind subvenționarea certificatelor de CO2. Dian Popescu zice că statul nu poate face nimic, pentru că au fost semnate tratate cu Uniunea Europeană, Mihai Weber consideră că aceasta este o abordare negativistă care n-ajută Complexul Energetic Oltenia.

Liderul ALDE Gorj nu vede posibilă o schemă de ajutor pentru CEO, așa cum tot discută, în spațiul public, social-democrații. Șefii PSD sunt îngrijorați că, în numai un an, prețul certificatelor de emisii de carbon a crescut de la 6 la 15 euro.

Dian Popescu zice că CE Oltenia trebuie să se descurce cum poate cu această problemă. „Fiecare companie își face treaba pe sectorul respectiv, nu subvenționează ministerul așa ceva. Există firmă de sprijin pentru regenerabile, cu acele certificate verzi, dar subvenționarea certificatelor CO2 nu există. Eu nu sunt parlamentar dar am ridicat această problemă mult în perioada în care eram, vizavi de certificate și semnături, ar fi fost o problemă dacă am fi avut oameni mai capabili, mai serioși pe vremuri când s-a negociat, acum e târziu, de domeniul trecutului, sunt tratate la nivelul UE care s-au semnat, fiecare companie trebuie să se descurce cum poate”, a spus Dian Popescu.

Mihai Weber este de părere însă c-ar mai exista căi de-a obține sprijin pentru Complexul Energetic Oltenia. Deputatul PSD consideră că liderul ALDE Gorj are o abordare pesimistă pe care n-o îmbrățișează.

„Este o declarație pesimistă, nu poți să spui nu fără să încerci toate variantele. Sunt și s-au făcut demersuri, discuții în faza incipientă, sunt greutăți care atârnă de CEO, dublarea prețului certicatelor de la 6-7 euro la dublu. O să am o discuție și la București, inclusiv cu directorul care este la București, o să vedem care sunt următorii pași, dar nu vreau să renunțăm la idee. Nu îmbrățișez atitudinea domnului Dian Popescu, nu poți să spui nu de la început, fără să epuizezi toate căile. E vorba de sume foarte mari, gândiți-vă ce s-ar putea face cu acei bani, de ordinul sutelor de milioane de euro, investite în alte direcții, retehnologizare, măriri de salarii”, a spus Weber.

Distribuie articolul