Consilier local din Padeş, declarat incompatibil. Fiica sa a avut afaceri cu primăria

de LM 0

primaria-pades1

Ion Ţuhaşu, consilier local în cadrul Consiliului local al comunei Padeș, a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate. Firma deţinută de fiica alesului local a făcut afaceri cu primăria. „S-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, în perioada deținerii mandatelor de consilier local, S.C. Ionelacom S.R.L (societate comercială la care fiica persoanei evaluate deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator) a încheiat 177 contracte comerciale de furnizare de produse (achiziții directe-facturi în cuantum de 966.372,61 Lei) cu Primăria comunei Padeș, județul Gorj, încălcând astfel dispozițiile art. 90, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003”, potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate.

 

Primarul nu îl mai vrea în Consiliul Local

Primarul din Padeş, Antonie Serafim, a declarat că după ce va primi înștiințarea de la ANI va face demersurile pentru ca Țuhașu să fie exclus din rândul consilierilor. Consilierul are însă dreptul de a contesta în instanţă raportul inspectorilor de integritate şi abia după ce instanţa se va pronunţa definitiv, vor putea fi luate măsuri: „Nu am primit nimic de la ANI. Vom verifica şi noi. Se impune excluderea din Consiliul Local, dacă ANI a constatat că este incompatibil. Dacă ANI a constatat asta, nu mai poate funcţiona în Consiliul Local. Ne-au solicitat documente, le-am transmis şi din toate documentele astea au ajuns la concluzia că este incompatibil. Trebuie să luăm măsurile care se impun”, a declarat Antonie Serafim, primar aflat la primul mandat.

 

Incompatibil cu afacerile

Potrivit Legii nr. 161/2003, consilierii locali şi consilierii judeţeni nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective. Prevederile se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului local.

Persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

MĂDĂLINA TUDOR

Distribuie articolul