Codul bunelor maniere

de LM 0

Fie că le spunem bune maniere ori șapte ani de acasă, tot ce contează e să ne și comportăm ca atare. Eticheta înseamnă să știi să te comporți frumos. Din nefericire, mulți oameni cred că respectarea regulilor de etichetă e ceva rușinos, considerând a fi o caracteristică a timpurilor vechi, deci necorespunzătoare în viața reală. De fapt, regulile de bază ale etichetei sunt destul de simple. Este vorba despre modul în care ne adresăm, ne purtăm, despre aspectul nostru și controlul emoțiilor.

Cele mai importante reguli de etichetă și bune maniere pe care ar trebui să le cunoască toată lumea sunt:

 

 1. Dacă spui „Te invit” înseamnă că tu plătești. Poți spune „Să mergem la un restaurant” și în acest caz fiecare își plătește nota de plată. Dacă un bărbat se oferă să plătească pentru o femeie, ea poate accepta oferta lui (și viceversa).
 2. Nu merge niciodată în vizită fără să anunți. O femeie britanică spunea că atunci când cineva suna la ușa ei, își lua pantofii în picioare, își punea o pălărie pe cap și lua o umbrelă în mână. Dacă îi plăcea persoană care venise să o viziteze îi spunea: „Ce bine că ai venit. Tocmai ce am ajuns acasă.” Dacă nu, ea ofta și spunea: „Ah, ce păcat, trebuie să plec.”
 3. Nu îți pune telefonul pe masă în public. Astfel, demonstrezi cât de important este acest dispozitiv în viața ta, cât de plictisitor ești de ceea ce se întâmplă și că în orice moment ești dispus să întrerupi o conversație și să îți verifici feed-ul de Instagram și de Facebook, să răspunzi la un apel.
 4. Nu invita o persoană în oraș dacă vei trimite mesaje toată seara.
 5. Un bărbat nu trebuie să țină geantă unei femei. Poate duce doar paltonul.
 6. Dacă te plimbi alături de cineva și partenerul tău întâlnește și salută o persoană pe care nu o cunoști, ar trebui să o saluți și tu.
 7. Cei mai mulți oameni cred că singurul mod adecvat de a mânca sushi este cu ajutorul bețișoarelor. Adevărul este că bărbații, spre deosebire de femei, pot mânca sushi și cu mâinile.
 8. Evită să vorbești fără sens la telefon. În cazul în care ai nevoie să vorbești cu cineva, dă-ți întâlnire cu persoana respectivă, nu sta cu orele în telefon cu ea.
 9. Dacă cineva te deranjează și te jignește, nu ar trebui să îi răspunzi în aceeași manieră. Nu te coborî la nivelul ei, doar zâmbește și îndepărtează-te.
 10. Un bărbat ar trebui să meargă întotdeauna în partea stângă a femeii. Singurii care fac excepție sunt cei din serviciul militar, care trebuie să fie pregătiți oricând să salute.
 11. Șoferii ar trebui să știe că stropitul cu noroi sau cu apă murdară a trecătorilor de pe stradă este un comportament amoral.
 12. Nouă lucruri ar trebui ținute secrete: vârstă, averea, certurile din familie, religia, problemele familiale, aventurile amoroase, cadourile, onoarea și dizgrația.
 13. În cinema, teatru sau în sală de concert, trebuie să te deplasezi către locul tău cu față la oamenii care sunt pe scaun; bărbatul merge întotdeauna primul.
 14. Un bărbat nu ar trebui să atingă niciodată o femeie fără permisiunea ei. Acest lucru înseamnă că este inacceptabil să o țină de mână (cu excepția cazului în care o ajută să iasă din mașină sau să traverseze stradă în siguranță), să o atingă în timpul unei conversații, să o împingă sau să o țină de cot.
 15. Dacă cineva te strigă „Hey, tu de acolo!” nu ar trebui să răspunzi. Fii un model de etichetă bună și maniere sociale politicoase.
 16. Regula de aur în momentul în care folosești parfumul este  moderația. În cazul în care încă poți mirosi parfumul seara, înseamnă că i-a deranjat pe toți.
 17. Un bărbat bine crescut va fi întotdeauna respectuos cu o femeie.
 18. În prezența unei femei, bărbații fumează doar cu permisiunea ei.
 19. Nu contează cine ești-director, actor, o femeie în vârstă, un student-atunci când intri într-o cameră trebuie să îi saluți pe toți cei aflați acolo.
 20. Respectă confidențialitatea corespondenței. Părinții nu ar trebui să citească scrisorile, mesajele sau emailurile copiilor. Cuplurile trebuie să își arate respectul reciproc.
 21. Nu încerca să fii în pas cu moda. Este mai bine să porți haine frumoase, chiar dacă nu sunt la modă, decât să arăți groaznic într-o ținută la modă, care nu vine bine pe siluetă ta.
 22. Dacă ai fost iertat după ce ți-ai cerut scuze, nu atinge subiectul ofensator din nou doar să spui că îți pare rău. Încearcă să eviți să mai faci astfel de greșeli pe viitor.
 23. Evită să râzi și să vorbești prea tare sau să te holbezi la oameni-este insultător.
 24. Nu uita să le mulțumești oamenilor dragi, rudelor, prietenilor. Ei te ajută nu pentru că trebuie, ci pentru că vor. Este dorința lor. Apreciază-i.

 

 

Distribuie articolul