Ciurel dă vina pe Grigorescu în privinţa stocurilor de cărbune nerealizate

de LM 0

Fostul manager al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, încă mai speră că va fi reactivat în sistemul energetic de către PSD. Ciurel îşi continuă declaraţiile legate de activitatea Ministerului Energiei şi managementul Complexului Energetic Oltenia. Ex-directorul CEO este de părere că vinovat pentru situaţia stocurilor din companiile care deservesc sistemul energetic este Victor Grigorescu, fostul ministru al Energiei.

 

„Prin lege scrie că trebuie să faci stoc”

„Prin lege este obligatorie constituirea unui comandament de vârf de iarnă. Este coordonat de trei miniştri: ministrul Energiei, Economiei şi al Transporturilor. Şi-au adus aminte de el în luna decembrie. Au uitat. Eu am spus că nu au păcură, nu au gaz. Nu s-au făcut stocuri şi costurile sunt enorme. Au început să întrebe care sunt stocurile. S-a ajuns într-o criză. Au dat toate stocurile din termocentrale şi din cariere. Ei au trecut toate stocurile, deşi nu contează decât cele din cariere. Poate a fost deliberat ca să se spună că cei de la PSD ne lasă fără căldură”, a spus Ciurel. „Aveam în fiecare an scandal cu Comandamentul de iarnă şi cu ANRE-ul pentru că eu nu voiam să constitui stocul de iarnă pe care ei mi-l cereau. De ce nu vroiam? Pentru că eu făceam un stoc de 1,5 milioane de tone în septembrie, în octombrie şi mă trezeam cu el intact în luna aprilie. Că porneau apă, vânt. Cărbunele îl lăsau la pământ. Prin lege scrie că trebuie să faci stoc. Prin licenţă te obligi să faci stoc. Este valabil pentru ministru acest lucru. El este principalul răspunzător. În prima şedinţă de analiză trebuia discutat acest lucru”, a menţionat Ciurel.

 

Nu sunt buni nici şefii CEO

Ciurel este de părere că actuala conducere a CEO nu face faţă, mai ales că 2017 este un an greu cu multe rambursări de credite: „Acum mai sunt 7-8 milioane de certificate la 7 euro asta înseamnă un 50 de milioane de euro, dar este un vârf la bănci pentru că tot anul 2017 este destul de sus cu ratele, cu rambursarea de datorii, nu cum a zis Boza că achităm şi terminăm. Nu. Acum este un vârf şi urmează până în 2023, până în 2040 de achitat. Şi 2018 este un vârf. Este vorba de 100 de milioane de euro şi dacă nu îi dai banca îţi cere insolvenţa. Vine unul săracu, adus acum cu bune intenţii şi se trezeşte că se întâmplă. Dar zicea şi domnul Cârciumaru că să îi laşi să îşi ducă crucea, de ce să şi-o ia altul. Dar pe de altă parte oamenii ăştia pleacă. Unul e din Bucureşti, unul din Piteşti. Nu am nicio îndoială că vor fi schimbaţi, pentru că trebuiau deja să înceapă negocierile, unde ai de dat 200 de milioane, pentru o refinanţare”, a spus Ciurel.

CĂTĂLIN STOICA

Distribuie articolul