Ciobotărică nu se vede schimbat din fruntea CEO

de LM 0

ciobotarica

Laurenţiu Ciobotărică, managerul interimar al Complexului Energetic Oltenia, s-a speriat de criticile conducerii Ministerului Energiei şi a transmis în noaptea de duminică spre luni rezultatele economice aferente primului trimestru. Deşi se înregistrează scăderi la majoritatea indicatorilor, compania este pe profit. Potrivit unui comunicat a CE Oltenia, rezultatul net din primul trimestru al anului este un profit de 144,2 milioane lei, față de o pierdere de 20,03 milioane lei înregistrată în primul trimestru al anului 2015. Comunicatul de presă a fost transmis după miezul nopţii, semn că Ciobotărică nu are linişte înainte de vizita de miercuri a şefilor săi din Ministerul Energiei.

 

Management criticat dur

Profitul operațional (EBITDA) al CE Oltenia a crescut cu 40,5% în trimestrul I, de la 228,2 la 320,7 milioane lei, în timp ce cifra de afaceri a companiei a scăzut cu 11,4%, de la 719 la 637 milioane lei. Asta în condițiile în care cantitatea de energie produsă s-a redus cu 3,8%, de la 3,45 la 3,32 TWh, iar producția de cărbune s-a diminuat cu 14,8%, de la 6,10 milioane tone la 5,20 milioane tone. „În această perioadă, comparativ cu perioada similară a anului anterior, s-au înregistrat: reducerea cheltuielilor totale cu 14%; reducerea cheltuielilor de exploatare cu 11%; reducerea cheltuielilor cu energia şi apa cu 20%; reducerea cheltuielilor cu materiale şi piese de schimb cu 20%; reducerea consumului cu păcura şi gazele cu 20%; reducerea prestaţiilor externe cu 16%; reducerea costului unitar de producţie al unui MWh cu 0,9% şi reducerea costului unitar al tonei de lignit  cu 5,6 %”, potrivit comunicatului de presă al CEO.

Anunțul a venit în aceeași zi în care Ministerul Energiei, acționarul principal al societății, cu peste 77% din acțiuni, a făcut reproșuri publice destul de dure managementului CE Oltenia, după o ședință a comitetului de coordonare pentru activitatea minieră din cadrul ministerului, comitet din care face parte și conducerea CEO.

 

Situaţia trimestrului al II-lea

Potrivit conducerii Complexului Energetic Oltenia, se au în vedere măsuri pentru reducerea pierderilor pe trimestrul al doilea, ca urmare a vânzărilor slabe de energie electrică. În trimestrul I 2016, societatea a rambursat la bănci rate, dobânzi şi comisioane pentru creditele contractate în valoare de 153,62 milioane lei şi nu a mai contractat alte împrumuturi.  Tot în primul trimestru al acestui an, compania a realizat investiţii în valoare de 105,77 milioane lei, din care un procent de 24% pentru investiţii de mediu, 12% pentru modernizări, 18% pentru creşterea siguranţei în funcţionare, restul reprezentând rambursări de rate ale creditelor accesate.

Pentru trimestrul II al anului 2016, societatea şi-a luat din timp măsuri în vederea reducerii impactului financiar datorat cantităţilor mici de energie produse şi vândute, astfel încât societatea să nu fie dezechilibrată din punct de vedere financiar”, se menţionează în comunicatul CEO.

CRISTI POPESCU

Distribuie articolul