Ciobotărică, chemat să explice dacă l-a corupt pe Medinţu

de LM 0

ciobotarica-1

Laurențiu Ciobotărică, managerul interimar al Complexului Energetic Oltenia, și Aurel Medințu, fostul director al Diviziei Energetice din cadrul CEO, au fost prezenţi marţi la audieri, la Direcţia Naţională Anticorupţie Craiova. Primul care a dat declaraţii a fost Laurenţiu Ciobotărică, vreme de vreo 2 ore.

 

Dosarul a fost preluat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu şi vizează infracţiunea de abuz în serviciu. Laurenţiu Ciobotărică este acuzat că a aprobat plata sumei de 120.000 de lei – salarii compensatorii, pentru ca Aurel Medinţu să renunţe la postul de director. În aceeaşi cauză vor mai fi audiate şi alte persoane cu funcţii de conducere în cadrul Complexului Energetic Oltenia. Laurenţiu Ciobotărică nu a luat singur decizia de a-i achita salarii compensatorii lui Aurel Medinţu, fosta mână dreaptă a lui Laurenţiu Ciurel, ci a avut aprobarea Directoratului companiei.

 

Vot de la Daniel Antonie

Potrivit lui Aurel Medinţu, Directoratul Complexului Energetic Oltenia a aprobat plata celor şase salarii compensatorii în valoare de 120.000 de lei. Votul a fost dat de Laurenţiu Ciobotărică şi Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere, Medinţu fiind vizat direct de decizie. În schimb, procurorii au luat decizia de a-l reţine doar pe Laurenţiu Ciobotărică pentru 24 de ore, iniţial la audieri fiind prezentată şi Dorina Jianu, şefa Direcţiei Juridice, din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Ulterior, procurorii au ajuns la concluzia că dosarul nu este de competenţa lor şi au trimis cauza la Direcţia Naţională Anticorupţie din Craiova, considerând că ar fi vorba de o infracţiune de corupţie.

 

Dosarul începe de la zero

Declinarea competenţei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu la Direcţia Naţională Anticorupţie a echivalat cu punerea în libertate a lui Laurenţiu Ciobotărică. Cel mai probabil, procurorii craioveni nu au dorit să meargă pe mâna colegilor lor de la Târgu-Jiu care intenţionau să solicite emiterea unui mandat de arestare preventivă pe 30 de zile. DNA doreşte să verifice toate declaraţiile şi documentele existente la dosar, înainte de a lua vreo decizie care să afecteze libertatea lui Ciobotărică. Având în vedere că dosarul se află la procurorii anticorupţie, aceştia vor trebui să identifice clar fapta de corupţie şi dacă Aurel Medinţu a fost corupt de Ciobotărică: bani pentru plecarea din companie.

La audieri vor fi chemaţi şi alţi şefi din Complexul Energetic Oltenia care au avut legătură cu situaţia respectivă. Potrivit unor surse judiciare, sunt două variante de lucru în cauza de la Direcţia Naţională Anticorupţie. În primul rând, dacă în cazul lui Aurel Medinţu era valabil contractul colectiv de muncă în care erau prevăzute salarii compensatorii la plecarea din societate, atunci cauza se clasează, dacă nu, este posibil să se complice situaţia lui Laurenţiu Ciobotărică, în funcţie de gravitatea faptelor. Având în vedere că acesta a fost lăsat să plece acasă şi are voie şi la companie, probabil că procurorii s-au gândit că managerul interimar al CEO nu poate afecta anumite probe sau să ia legătura cu unii martori, să le schimbe declaraţiile.

CRISTI POPESCU

Distribuie articolul