CEO, tăiat de la serviciile de sistem

de LM 0

carbune

Conducerea Ministerului Energiei a decis ca pentru această iarnă să aloce companiilor energetice mai puţine servicii de sistem. Una din companiile private de serviciile respective este Complexul Energetic Oltenia. Secretarul de stat Corina Popescu a declarat că anul acesta nu mai sunt probleme cu stocurile de apă şi de cărbune, motiv pentru care au fost alocate mai puţine servicii de sistem. Cu toate acestea, sunt totuşi mari probleme cu stocurile de cărbune la CEO. Rămâne de văzut dacă Hidroelectrica singură va face faţă nevoilor din SEN, mai ales în zilele cu ger extrem.

 

Cum motivează Ministerul Energiei

Avem un proiect de Hotărâre de Guvern pentru perioada 15 noiembrie – 15 martie, cu posibilitatea de prelungire până la sfârşitul lunii martie, cu privire la obligativitatea constituirii stocurilor de combustibil pentru această perioadă şi alte măsuri suplimentare. Am alocat prin acest HG mai puţine servicii de sistem decât anul trecut, când erau probleme cu stocurile de apă, când erau oarecare probleme cu stocurile de cărbune. Anul acesta ne-am limitat la a interveni în această piaţă. Practic, s-a alocat doar o cantitate limitată de rezervă terţiară lentă pentru grupurile care folosesc păcură, acestea putând interveni doar în condiţii extreme unde temperaturile sunt foarte scăzute, consumul de gaze este foarte mare şi să existe un backup pentru partea aceasta”, a spus Popescu.

 

„Stocurile de cărbune sunt mai bune decât anul trecut?!”

Corina Popescu susţine chiar că stocurile de cărbune ar fi mai bune decât cele de anul trecut. „Avem oarecare probleme cu stocurile de cărbune. Stocurile sunt mai bune decât cele de anul trecut şi sper ca, prin anumite măsuri pe care le-am luat prin această Hotărâre de Guvern, în perioada următoare să se stabilizeze problemele şi din această perspectivă. Am constituit deja comisia interministerială care va urmări ceea ce se întâmplă în sistemul energetic. Vom avea prima şedinţă. Am încercat să facem puţin lucrurile altfel”, a mai declarat secretarul de stat Corina Popescu, citat de Agerpres.

CĂTĂLIN STOICA

Distribuie articolul