CEO, chemat să salveze sistemul energetic, după avaria de la Cernavodă

de LM 0

termo-rovinari

Complexul Energetic Oltenia este din nou colacul de salvare al Sistemului Energetic Naţional. CEO a fost solicitat de Dispeceratul Energetic Naţional să mai pornească un grup energetic, în urma avariei de la Nuclearelectrica. Astfel, reactorul numărul 1 de la Nuclearelectrica a suferit o avarie. Unitatea 1 a Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă a fost deconectată marţi, la ora 15:37, de la Sistemul Energetic Naţional, din cauza unei avarii produse la linia de evacuare putere de 400KV în Sistemul Energetic Naţional. „Această avarie, apărută din cauza vremii nefavorabile din zonă, a produs deconectarea automată a turbogeneratorului Unităţii 1 de la SEN. Ca urmare a reducerii puterii pe fondul deconectării turbogeneratorului de la reţea, specialiştii CNE Cernavodă au constatat necesitatea efectuării unor lucrări suplimentare care, conform procedurilor centralei, se pot realiza numai cu reactorul în stare oprită”, se menţionează într-un comunicat de presă al Nuclearelectrica.

 

Cu grupurile la maximum

Nuclearelectrica dispune de două reactoare, însă a fost obligată să renunţe la reactorul numărul 1. În prezent se efectuează lucrări de remediere, iar până când avaria va fi eliminată, Complexul Energetic Oltenia a suplimentat producţia de energie electrică, punând în funcţiune încă un bloc energetic pe cărbune. În urma acestei măsuri, Complexul Energetic Oltenia a devenit lider la producţia de energie în România.

Potrivit Transelectrica, miercuri se înregistra la nivel naţional un consum de peste 8.100 de megawaţi şi o producţie de peste 9.100 de MW. Termocentralele pe cărbune produceau 2.712 MW, Hidrocarburile – 1.820 MW, Hidro – 2.629 MW, Nuclear – 699 MW, Eolian – 1.171 MW, Fotovoltaică – 77 MW şi Biomasa – 54 MW. Se înregistra un sold de 1.005 MW.

CĂTĂLIN STOICA

Distribuie articolul