CEO aşteaptă sprijin de la Guvern

de Admin 0

Complexul Energetic Oltenia așteaptă ca Guvernul să meargă la Bruxelles pentru a convinge că activitatea de extracție a lignitului să poată beneficia de reducerea obligației de a subvenționa producția de energie din surse regenerabile prin achiziția de certificate verzi. Complexul ar putea astfel face economii financiare de aproape 29 milioane lei pe an.

 

„Complexul Energetic Oltenia își propune să facă demersuri pentru modificarea HG nr. 495/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, în urma intervenției Guvernului României la Comisia Europeană pentru completarea Anexei nr. 3 la Decizia CE nr. C (2014) 7287 final din 15.10.2014. Ajutorul de stat instituit de HG-ul din 2014 constă în reducerea cu procente cuprinse între 40% și 85% a cotei anuale obligatorii de achiziții de certificate verzi destinate subvenționării energiei regenerabile și este destinat marilor consumatori de energie electrică din economia românească”, potrivit unui document emis de CEO.

 

Cine primeşte ajutor de stat

Printre beneficiarii acestui ajutor de stat se numără companii precum Alro Slatina, ArcelorMittal Galați, Silcotub Zalău, Carpat Cement, Rompetrol Rafinare, Linde Gaz, Holcim, OMV Petrom, Azomureș sau Saint Gobain.  „În domeniul minier, se prevede acordarea ajutorului de stat numai pentru extracția huilei, nu și pentru extracția lignitului. Se vor face demersuri către Ministerul Economiei pentru realizarea unor intervenții pe lângă Comisia Europeană, în sensul acordării ajutorului de stat și pentru activitatea de extracție a lignitului”, se mai menționează în documentul CE Oltenia.

 

Economii mari

Dacă s-ar obţine aprobarea Comisiei Europene, obligația de achiziție s-ar reduce cu 220.000 de certificate verzi pe an şi ar rezulta o economie financiară anuală estimată la 28,71 milioane lei. Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din țară, a încheiat și 2016 pe minus, după pierderile-record, de 961 milioane lei, înregistrate în 2015. În 2016 pierderile sunt de 126 de milioane de lei. Complexul Energetic Oltenia investeşte sume importante şi în certificatele de dioxid de carbon. Practic o mare parte din veniturile companiei sunt investite în certificatele de CO2 şi în certificatele verzi. CEO este şi unul din cei mai mari contributori la bugetul de stat, prin taxe şi impozite.

CĂTĂLIN STOICA

Distribuie articolul