Ce facem când suntem înțepați de albine?

de LM 0

albina-intepatura

Vara este unul dintre cele mai iubite anotimpuri de la noi. E vremea concediilor pentru adulţi, iar copiii sunt în vacanţă. Un singur lucru ne umbreşte bucuria: prezenţa insectelor. Iar cele mai periculoase dintre acestea sunt albinele şi viespile. Cei care au fost înţepaţi îşi amintesc cu groază întâmplarea pe care n-ar vrea s-o repete niciodată. Copiii însă suferă mult mai mult în cazul în care au fost înțepați de o albină sau viespe. Şi cu toate că astfel de evenimente sunt destul de rare, este bine de ştiut care sunt paşi ce trebuie urmaţi.

Este îngrijorător faptul că trei din patru adulţi nu ştiu cum să reacţioneze în cazul în care au fost înțepați. Faptul este îngrijorător mai ales în cazul persoanelor alergice care pot intră în şoc anafilactic în urmă înțepăturilor. Dacă o persoană alergică a fost rănită de o astfel de insectă, în primul ar trebui să cereți sfatul unui medic şi, în acelaşi timp, să-l calmați şi să aşteptaţi sosirea ambulanţei, dacă este cazul.

Atunci când înţeapă, albinele îşi lasă acul şi glanda cu venin în pielea victimei. Prin urmare, primul lucru pe care trebuie să îl faceţi în cazul unei înţepături de albină este să extrageţi, cu grijă, acul insectei. Pentru acest lucru, cel mai bine este să folosiți unghiile sau partea netăioasă a unui cuţit (sau o carte de credit) pe care o faceți să alunece uşor, paralel cu suprafaţă pielii. Important este ca acul albinei să fie înlăturat cât mai repede de la suprafaţa tegumentului.

Nu se recomandă însă prinderea sau apucarea acului sau insectei cu degetele, deoarece acest lucru poate să determine o compresie pe glandele producătoare de venin ale albinei şi va înrăutăţi situaţia.

Al doilea pas este să spălaţi repede locul rănit cu apă şi săpun. Apoi, puteţi aplică şi o pungă cu gheaţă, timp de câteva minute, asupra locului sensibil. Gheaţa poate ameliora suferinţa, deoarece aceasta metodă terapeutică are atât efect antiinflamator, cât şi analgezic. Compresele pot fi menţinute aproximativ 20 de minute în acelaşi loc. Este recomandat însă să se evite aplicarea lor direct pe tegumente şi să se folosească un prosop în care să se înfăşoare cubul de gheaţă folosit.

intepaturi-de-albine

Distribuie articolul