„Casa viitorului”, realizată de un gorjean. Locuinţa produce singură curent electric şi apă caldă

de LM 0

casa-(3)

Un inginer constructor gorjean vrea să construiască în București un complex rezidențial de locuințe „verzi“. Inginerul Mihai Toader Pasti, fiul fostului primar al orașului Târgu-Cărbunești, este managerul de proiect al casei solar inteligente. Acesta caută investitori pentru a realiza un cartier de case independente energetic, care beneficiază de o calitate a aerului sporită și asigură, astfel, un mod de viață sănătos. Proiectul este denumit EFdeN și a participat în anul 2014 la competiția „Solar Decathlon“, care s-a desfășurat la Versailles. Peste 300 de persoane au lucrat în mod voluntar la acest proiect și au fost în total 150.000 de ore de voluntariat. Casa a fost asamblată și se găsește de la sfârșitul anului trecut în incinta Facultății de Inginerie a Instalațiilor din București.

casa-(1)

Cât costă o casă solară inteligentă

Costul casei prototip a ajuns la aproximativ 350.000 de euro, dar Mihai Toader Pasti și-a propus să reducă de aproape trei ori această sumă pentru construcția la scară largă a unei locuințe de acest fel. Inginerul lucrează la un plan privind realizarea unui întreg cartier cu case solare inteligente. „Noi ne-am propus să realizăm orașe mai bune și să construim un complex rezidențial sustenabil. Am primit și comenzi pentru astfel de locuințe și acum lucrăm la business plan, care face parte din industrializare. Vrem să atingem un optim între costuri și sustenabilitate. Trebuie să găsim un echilibru, pentru că nu dorim să renunțăm la avantaje, dar nici să ajungem la un cost foarte ridicat. 130.000 de euro este prețul la care vrem să ajungem pentru această locuință. Suntem în discuții pentru pentru că avem mai multe variante de terenuri“, a spus Mihai Toader Pasti.

casa-(2)

„Consumă foarte puțin”

Inginerul orginar din orașul gojean Târgu-Cărbunești ne explică avantajele pe care le pe oferă casa EfdeN: „Locuința pe care noi am făcut-o este sigură, confortabilă, ceea ce înseamnă că respectă toți parametrii de confort interior ca umiditate și temperatură și ai o viață sănătoasă într-o astfel de locuință. Este sustenabilă, ceea ce înseamnă că folosește cele mai prietenoase materiale, pentru cei care stau înăuntru, dar și pentru mediu. Noi nu folosim PVC. Este o casă foarte eficientă energetic. Consumă foarte puțin. Își asigură prin panouri fotovoltaice și solare toată energia de care are nevoie, pentru că produce pe tot anul mai mult decât consumă. 80% din timp îl petrecem numai în clădiri și calitatea unei clădiri ne afectează foarte mult”.

casa_efden_29805300

Material folosit în premieră în România

Casa EfdeN este construită pe structură metalică și plăci OSB. La construcția casei a fost folosit în premieră în România un material care are proprietăți speciale. „Avem o structură metalică, modulară, rapid și ușor de asamblat. Pereții sunt de tip sandwich. În interior este vată minerală. La exterior este placată cu OSB. Acoperișul este de tip terasă, unde sunt montate panourile fotovoltaice și solare. Tâmplăria este din aluminiu, triplu strat cu argon în interior, Low-e, foarte eficientă energetic. Am folosit și un material în premieră în România, denumit «Rigips Alb – Material cu Schimbare de Fază» care atunci când temperatura trece de 23 de grade, excesul de căldură este înglobat în această placă ce conține microcapsule din parafină și schimbă starea de agregare din lichid în solid și invers. Este un fel de material de placaj pe pereți, doar că are acest rol în eficiența energetică. Nu mai e nevoie să fie răcită și încălzită așa de mult“, ne spune inginerul constructor.

 

Controlată de la distanţă

Sistemul de încălzire este de tip „uponor” care constă introducerea mai multor tuburi din plastic prin pereți și plafon prin care circulă apa. „Și răcirea se face în același fel, pentru că folosirea unui aparat de aer condiționat nu este sănătos“, adaugă Mihai Toader Pasti.

Locuința mai dispune de un sistem de automatizare, prin care poate fi monitorizată și controlată de la distanță. Casa mai are și o seră de aproximativ zece metri pătrați, care are un rol important în calitatea aerului, temperaturii și luminii, dar și de design.

Casa EfdeN este acum primul Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort. „Au fost montate aparate care să ne indice date despre umiditate, dioxid de carbon, care este intensitatea luminii naturale, sau care sunt valorile pentru lumina artificială, care sunt pierderile de energie. Pe măsură ce trece timpul, mai adăugăm alte date de acest gen“, a mai precizat inginerul Mihai Toader Pasti.

ALIN PETRE

Distribuie articolul