Canada, Franţa şi Marea Britanie îşi închid toate termocentralele pe cărbune

de LM 0

turn_termo_44187400

Canada va închide centralele sale pe cărbune până în anul 2030 pentru accelerarea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Astfel, Canada va pune în aplicare prevederile Acordului de la Paris privind combaterea încălzirii globale. De asemenea, Marea Britanie şi-a propus să îşi închidă termocentralele pe cărbune până în 2025, iar Franţa până în 2023. În aceste condiţii, termocentralele din România au şanse reduse să mai rămână în funcţiune prea mult timp.

 

Cine mai renunţă la cărbune

Este de precizat că 80% din electricitatea produsă de Canada provine din energii regenerabile, iar obiectivul este ca această proporţie să ajungă la 90% în orizontul anului 2030. Au mai anunţat închiderea definitivă a termocentralelor pe cărbune şi alte state, precum Olanda, Danemarca şi Austria, fără a preciza termene.

 

Franţa nu mai vrea cărbune

Președintele francez Francois Hollande a promis să devanseze cu doi ani angajamentul Marii Britanii de sistare a utilizării combustibililor fosili în generarea de energie până în 2025. „Rolul jucat de Barack Obama a fost crucial în realizarea acordului de la Paris”, a declarat Hollande. „Avem nevoie de eliminarea emisiilor de carbon până în 2050,” a mai spus președintele francez, promițând că acesta nu va mai face parte din mixul energetic al Franței, în circa șase – șapte ani.

În schimb, noul președinte al SUA, Donald Trump, vrea să retragă SUA din cadrul acordului de la Paris, tratatul global pentru limitarea schimbărilor climatice.

CĂTĂLIN STOICA

Distribuie articolul