Campionii expoziției de păsări și animale mici

de LM 0

Aproximativ 450 de vizitatori au venit să admire exemplarele de rasă de la expoziția de păsări și animale mici, care a fost deschisă în perioada 6-8 ianuarie la Liceul Sportiv din Târgu Jiu. Manifestarea a fost organizată de către Asociația Crescătorilor de Păsări și Animale Mici de Rasă Gorj și se află la cea de-a doua ediție. Au putut fi admirate găini și cocoși de diferite rase, porumbei, păuni, rațe, porumbei, papagali și iepuri.

Peste 500 de exponate

„Este un câștig mare pentru că ne dăm seama că vin din ce în ce mai mulți vizitatori care sunt pasionați și doresc să crească și ei păsări sau animale, iar copiii sunt bucuroși. La expoziție au participat 30 de crescători care fac parte din asociația noastră. Din Asociația Crescătorilor de Păsări și Animale Mici de Rasă Gorj fac parte crescători din Timișoara, Hunedoara, Vâlcea, Dolj, Olt și Gorj. La expoziție am avut 180 de păsări, dintre care 84 de rasă grea, 34 mixte, pitice, rasă ușoară, păsări de rasă exotică, porumbei și iepuri de diferite rase. În total au fost peste 500 de exponate“, a precizat Constantin Mândruț, președintele Asociației Crescătorilor de Păsări și Animale Mici de Rasă Gorj.

Cine au fost campionii

Cele mai frumoase exemplare au fost premiate de către un juriu format din arbitrii de specialitate. „Campionul expoziției este un exemplar de păun deținut de Sorin Sanda. Iepurii care au fost desemnați câștigători sunt deținuți de către Eduard Viezure, Cristi David, Pasăre Ion Dorinel. La fiecare rasă s-a desemnat câte un campion“, a precizat Constantin Mândruț.

Cum se crește un iepure de rasă

Ion Dorinel Pasăre a participat la expoziție cu mai mulți iepuri, iar unul dintre ei, din rasa „Uriaș german gri“, a fost declarat campion. „«Uriașul german gri» este o rasă frumoasă. Un mascul ajunge într-un an chiar și la peste zece kilograme. Este o rasă puțin mai pretențioasă, care trebuie bine hrănită și întreţinută corespunzător. Trebuie respectate anumite tratamente pentru a nu avea de suferit. Fără pasiune nu poți să faci nimic. Dacă nu treci zilnic pe la ei, să vezi ce fac, dacă sunt bolnavi sau triști, atunci nu faci nimic. Este mai mult pasiune decât afacere. Este o mare satisfacție atunci când ai exemplare campioni. Este o carne curată, fără grăsimi. Este cel mai bun animal pentru carne, pentru că are o creștere rapidă. Un sacrificat în carcasă ajunge la 1,2 kilograme sau chiar două kilograme, iar un pui de găină nu crește atât în această perioadă“, a spus Ion Dorinel Pasăre.

ALIN PETRE

Distribuie articolul