Călinoiu, revocat şi trimis în judecată. Ce spun procurorii

de LM 0

calinoiu

Ion Călinoiu, fostul președinte al Consiliului Județean Gorj, a fost trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, pentru fals în declarații în formă continuată. Dosarul vizează o sesizare depusă de Agenţia Naţională de Integritate, care îl acuza pe Ion Călinoiu că nu a menționat în declarațiile de avere din iunie 2013 și iunie 2014, veniturile obținute de la Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic și Inspectoratul Școlar Județean Gorj. Raportul ANI a fost înaintat spre soluționare procurorilor din Târgu-Jiu la data de 22 iunie 2015, pentru fals în declarații.

 

Potrivit reprezentanților ANI, Călinoiu a întocmit declarațiile de avere din anii 2013 și 2014 fără să menționeze în acestea veniturile realizate în calitate de expert într-un program derulat de Inspectoratul Școlar Județean Gorj. Călinoiu a încheiat un contract în calitate de prestator. Contractul a avut o durată de 3,5 luni și veniturile obținute au reprezentat venit de natură profesională. Din fișa de pontaj reiese că Ion Călinoiu a lucrat în perioada 5-7 noiembrie și 12-19 noiembrie, 49 de ore, ceea ce înseamnă 4,5 ore pe zi. Pentru munca prestată, Călinoiu a primit suma de 687 de lei, onorariu pe lunile septembrie-decembrie.

În luna mai 2013, Călinoiu a mai încheiat un contract de prestări servicii într-un alt proiect. Astfel, pentru zece ore de activitate, acesta urma să primească 1.200 de lei, sumă pe care nu a încasat-o integral.

 

A încercat să ascundă incompatibilitatea

Procurorii au stabilit că Ion Călinoiu a încercat să ascundă proveniența banilor și nu i-a menționat în declarația de avere. „Se constatată că inculpatul Ion Călinoiu a încălcat regimul juridic al incompatbilităților, întrucât a exercitat funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj concomitent cu funcția de expert pe termen scurt (…) în perioada 01.09.2012 – 15.12-2012 (…) și funcția de expert pe termen scurt în perioada 1.06.2013-31.07.2013. Conștientizând acest fapt, inculpatul, pentru a ascunde starea de incompatibilitate și aflându-se în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, în mod repetat, nu a declarat veniturile realizate în anul 2012 (…) în cuantum de 687 lei în declarația de avere completată la data de 11.06.2013 (…) venitul realizat în anul 2013 (…) în cuantum de 876 lei în dclarația de avere completată la data de 12.06.2014. Declararea necorespunzătoare a adevărului într-un mod ritmic, repetat, în anii 2013-2014, conturează intenția directă cu care a acționat inculpatul Călinoiu Ion, calificată prin scopul urmărit, acela de a ascunde starea de incompatibilitate în care s-a aflat în perioada 2012-2013“, se arată în rechizitoriu.

 

Călinoiu a cheltuit banii

Audiat de procurori, Călinoiu a recunoscut că a primit banii pe contul în care are și cardul de salariu și i-a cheltuit. Acesta a motivat că a uitat să treacă sumele de bani în declarația de avere pentru că au fost primite ocazional și au fost într-un cuantum mic. Anchetatorii au constatat că Ion Călinoiu nu a uitat să treacă în declarația de avere alte sume, de 254 de lei și de 1.244 lei, în urma participării în delegații.

 

La judecată cu ANI

Ion Călinoiu a fost revocat din funcţie prin ordin al prefectului de Gorj, Gheorghe Paraschivu. Fostul şef al Consiliului Judeţean Gorj a contestat la instanţă ordinul emis de prefect şi aşteaptă ca magistraţii să îl repună în funcţie. În acelaşi timp, pe rolul Curţii de Apel din Alba Iulia se află dosarul în care Ion Călinoiu a contestat raportul ANI, privind starea de incompatibilitate. În timp ce social-democraţii aşteaptă ca Ion Călinoiu să revină în fruntea Consiliului Judeţean pentru a candida la un nou mandat, liberalul Pantelimon Manta a declarat că Ion Călinoiu este „terminat din punct de vedere politic”.

ALIN PETRE

Distribuie articolul