Călinoiu revine la Consiliul Judeţean Gorj, după o lună de pauză

de LM 0

calinoiu

Ion Călinoiu revine la conducerea Consiliului Județean Gorj, după exact o lună de pauză. Instanța Secției de Contencios Administrativ și Fiscal din cadrul Tribunalului Gorj a decis să admită cererea de suspendare a ordinului Prefectului Județului Gorj, prin care a fost încetat mandatatul lui Ion Călinoiu. „Admite cererea de suspendare a efectelor actului administrativ formulată de reclamant. În temeiul art. 15 din L.554/2004 dispune suspendarea executării actului administrativ reprezentat de Ordinul nr. 108/17.03.2016, emis de Instituţia Prefectului Judeţului Gorj, până la soluţionarea definitivă a cauzei“, au decis magistraţii.

De asemenea, reprezentanții Prefecturii Gorj au renunțat la cererea de chemare în garanție a unei asociații. „Ia act de renunţare la judecată a cererii de chemare în garanţie, formulată de către reprezentanţii legali ai pârâtelor Instituţia Prefectului şi Prefectul Judeţului Gorj“, se arată în hotărârea instanței condusă de către judecătoarea Luminița Berculescu. Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare.

diaconescu

Călinoiu: „Justiția este cea care stabilește adevărul“

Ion Călinoiu a spus că își va relua activitatea fără alte formalități și s-a arătat încrezător în justiție: „Mâine (n.r. astăzi) mă voi întoarce la Consiliul Județean. S-a demonstrat că justiția este cea care stabilește adevărul și trebuie să avem încredere în justiție. Secretarul Consiliului Județean îl va înștiința pe prefect că îmi voi relua activitatea“.

 

Procesul continuă pe fond

În schimb, procesul de anulare a actului administrativ continuă pe fond, măsura suspendării fiind una temporară. Următorul termen de judecată a fost fixat pentru data de 16 mai, deși apărătorii lui Călinoiu au cerut un termen mai scurt. „Se acordă termen, la data de 16.05.2016, pentru judecarea fondului privind cererea de anulare a actului administrativ“, se arată în hotărârea instanței.

 

Apărat de doi avocați

Călinoiu a fost apărat de doi avocați, în timp ce Prefectura a fost reprezentată în instanță de către doi juriști, unul dintre ei fiind Liviu Diaconescu, şeful Serviciului Verificare Legalitatea Actelor, Aplicarea Legilor cu Caracter Reparatoriu şi Contencios. Avocații lui Călinoiu au invocat faptul că suspendarea se impune până la stabilirea legalității ordinului emis de Instituția Prefectului, care ar putea să fie în favoarea clientului lor. De asemenea, apărătorii au susţinut că activitatea Consiliului Județean Gorj este afectată și că se îngrădește dreptul lui Călinoiu de a candida și de a fi ales pe o funcție publică.

Reprezentanții Prefecturii Gorj au prezentat un document prin care au arătat că locul lui Călinoiu a fost ocupat de vicepreședintele Ciprian Florescu, că activitatea se desfășoară în mod normal și că solicitările lui Călinoiu prin care contestă raportul ANI au fost depuse tardiv. „Tardivitatea este un atribut al instanței de judecată și nu este atributul dânșilor. Colegii mei persistă în aceeași eroare, pentru că atâta timp cât raportul se află în faza de contestație, se suspendă. Este vorba de acest act administrativ prin care dânșii se transformă în instanță de judecată“, a spus unul dintre avocații lui Călinoiu.

 

Declarat incompatibil

Ion Călinoiu a fost găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, întrucât a ocupat simultan postul de preşedinte al CJ Gorj şi postul de expert remunerat, în cadrul unui proiect iniţiat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj. Ion Călinoiu a contestat în instanţă raportul ANI, însă contestaţia a fost respinsă definitiv prin netimbrare. Ulterior, a fost depusă o altă contestaţie, care acum a ajuns pe rolul Curţii de Apel din Alba Iulia, după ce a fost aprobată o cerere de strămutare.  Într-un răspuns trimis Instituţiei Prefectului, Agenţia Naţională de Integritate precizează că înainte de luarea unei decizii este necesar ca instanţa de judecată să se pronunţe definitiv.

ALIN PETRE

Distribuie articolul