Brâncuși, îngrădit ca să acopere incompetența autorităților târgujiene

de LM 0

Un proiect de hotărâre de consiliu local a provocat un adevărat scandal pe rețelele de socializare. Este vorba de o hotărâre care, daca va fi votată în ședința consiliului local de luni, va interzice atingerea operelor lui Brâncuși de la Târgu Jiu. Un referat făcut public pe Facebook și despre care se spune că ar fi fost introdus în proiectul de hotărâre specifică faptul că nimeni nu se va mai putea apropia de operele din parcul central la o distanță mai mică de doi metri, iar de Coloana Infinitului la mai puțin de cinci metri.

Referatul cu pricina poartă ștampila Centrului Brâncuși și, dacă ar fi aprobat, ar duce la îngrădirea operelor brâncușiene. Viceprimarul Adrian Tudor spune că proiectul de hotărâre prevede doar interzicerea atingerii operelor, ceea ce este o măsură bună, având în vedere agresiunile la care au fost supuse acestea de către turiști, cetățeni ai orașului și chiar de către autorități care au considerat necesar să le spele cu jetul de apă, ceea ce a dus și la deschiderea unui dosar de cercetare penală.

Pe de altă parte, referatul contestat de toată lumea se referă la unele măsuri de protejare a operelor, măsuri care ar urma să fie aprobate de Ministerul Culturii. Impunerea unui perimetru de doi metri la Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor și Masa Tăcerii este cel puțin dubioasă. Pe Aleea Scaunelor ar rămâne o fâșie îngustă, de câțiva centimetri pe care ar urma să se deplaseze vizitatorii. La fel s-ar întâmpla și în jurul Porții Sărutului, în cazul căreia trecerea pe sub poartă ar atrage sancțiuni de acum înainte.

Toate aceste măsuri ce par luate pe fugă, fără ca cineva să se gândească măcar la urmări, arată cât se poate de clar incapacitatea autorităților locale de a proteja operele lui Constantin Brâncuși. Incompetența celor implicați în protejare a devenit tot mai evidentă în ultima perioadă, mai ales în cazurile celor două adolescente care au scrijelit Coloana Infinitului sub nasurile indiferente ale polițiștilor locali ce ar fi trebuit să împiedice astfel de gesturi.

Distribuie articolul