Beneficiile lămâilor

de LM 0

Lămâia scade tensiunea arterială, este antidepresivă, combate stresul și tulburările nervoase. Lămâia are puterea de a curăța organismul și de a echilibra PH-ul.

Sucul de lămâie conține acid citric, citrați de calciu și de potasiu, săruri minerale și oligoelemente (fier, calciu, siliciu, fosfor, mangan, cupru), glucoză și fructoză direct asimilabile. Foarte importante sunt și vitaminele: B1, B2, B3, C, PP, care se află mai ales în pulpa lămâii.

Coaja conține provitamina A (carotenul) care stimulează creșterea și menține tinerețea țesuturilor. Esenţa de lămâie neutralizează bacilul lui E berth (care provoacă febra tifoida) în 5 minute, stafilococul auriu în 5 minute, bacilul lui Laeffler (difteria) în 20 de minute. Vaporii esenţei de lămâie stopează înmulţirea bacilului tuberculozei şi a streptococului hemolitic în câteva ore. Uleiul volatil obținut din coajă este folosit atât în aromaterapie, cât și în tratarea unor afecțiuni hepatice.

Sâmburii din lămâie acționează eficient asupra unui larg spectru de infecţii: fungi, microbi şi tot felul de paraziţi. Sâmburii pisați, amestecați cu miere, se folosesc contra oxiurilor.

 

Lămâia conține compuși anticancer.

Lămâia conține și limonoizi – fitochimicale extrem de puternice în lupta cu bolile, uneori sunt chiar mai eficiente decât chimioterapia. Fitochimicale protejează împotriva anumitor forme de cancer, scad colesterolul, ajută la detoxifierea ficatului. Acestea se găsesc în cantitate de 10 ori mai mare, în coajă, decât în suc.

Pentru a beneficia de toate proprietățile lămâii, ar trebui s-o consumați în totalitate și nu doar să asezonați preparatele cu suc.

 

Avantaje lămâii înghețate

Coaja de lămâie conține de 5-10 ori mai multe vitamine, deși, în mod sigur, asociați acest fruct miraculos cu vitamina C din suc. Pentru a folosi lămâia cu coajă, pulpă, suc și chiar sâmburi, puteți să o congelați. Căutați lămâi bio, spălați-le și păstrați-le în congelator întregi sau tăiate în sferturi. Lămâile înghețate le puteți rade peste orice preparat alimentar. Cu metoda congelării, puteți beneficia de toți nutrienții conținuți în acest fruct.

Distribuie articolul