Bătrâna „adoptată” împlineşte 100 de ani

de LM 0

Bătrâna din comuna Săulești care trăia singură cu sicriul în prispa casei va împlini în acest an vârsta de 100 de ani. Elena Brujan se află de aproape un an în grija Minodorei Pătrășcoiu, o tânără din municipiul Târgu Jiu, care a făcut o faptă de rară omenie. A impresionat-o povestea bătrânei care trăia din mila vecinilor și a luat-o să trăiască sub acoperișul ei. În acest an, tanti Lenuţa va împlini vârsta de 100 de ani, dar a apărut o problemă. În actul de identitate și în certificatul de naștere este menționat doar anul nașterii, 1917, dar nu și luna şi ziua. „În certificatul de căsătorie scrie anul 1917, 31 iunie, ca dată a nașterii. În schimb, în buletinul de identitate și în certificatul de naștere scrie doar anul. M-am interesat și la Primăria comunei Săulești. Am găsit o mențiune într-un registru de stare civilă că în anul 1957, pe 25 iulie, i s-a eliberat certificatul de naștere“, a spus Minodora Pătrășcoiu.

Primarul comunei Săulești, Constantin Rucsanda Drăghici, spune că nu a mai văzut un asemenea caz: „Este pentru prima dată când văd așa ceva. Nu este menționată data exactă nici în buletin și nici în certificatul de naștere”.

 

Trăia într-o casă din chirpici

Elena Brujan este foarte lucidă, însă nu se mai poate deplasa. Ea trăiește acum într-un apartament din Târgu Jiu, alături de familia Minodorei Pătrășcoiu. Probabil că dacă ar fi rămas în căsuța din chirpici din Săulești, bătrâna nu ar fi putut să supraviețuiască în această iarnă. Doar câteva vecine mai veneau din când în când să-i aducă mâncare și s-o îngrijească. În prispa casei avea de 40 de ani un sicriu confecționat chiar de soțul ei, care a murit în urmă cu aproape trei decenii.

ALIN PETRE

Distribuie articolul