BÂLTENI: Investiții de ZECI de milioane de lei. Primarul Vlăduleanu: Finalizăm și licitația pentru CANALIZARE

de LM 0

Primarul comunei Bâlteni, Vasile Vlăduleanu, vorbește, într-un interviu pentru Gorj Exclusiv, despre investițiile derulate în 2018 sau care urmează să demareze în primăvara anului viitor. Edilul speră să fie sprijinit în privința cofinanțărilor, ar avea nevoie de 1 milion de lei, bani pe care-i așteaptă la rectificarea bugetară anunțată pentru finalul lunii noiembrie.     

Reporter: Cum a fost acest an din punct de vedere al investițiilor?

Vasile Vlăduleanu, primar Bâlteni: La nivelul comunei am demarat câteva investiții de amploare. Aici vorbim despre un proiect de asfaltare, care este aprobat, finanțat, licitat și ne aflăm la începutul execuției. Este vorba despre asfaltarea a 7,5 km de ulițe din comună.

Avem un al doilea proiect, tot în ceea ce privește asfaltarea de drumuri sătești, alți 7,8 km. În acest caz, lucrările vor începe în primăvara anului viitor, pentru că acum intrăm în iarnă și nu mai putem face reabilitări sau modernizări de drumuri.

În maximum două săptămâni, se finalizează și procedurile de licitație pentru lucrarea de canalizare. Este o investiție foarte importantă pentru comuna Bâlteni. Cel mai probabil, vom da și ordinul de începere a lucrării. Termenul de execuție este de 24 de luni și sper să ne încadrăm în el.

Avem și o a patra investiție, care este și ea foarte importantă pentru comuna noastră: alimentarea cu apă a satului Cocoreni. Aici, trebuie schimbate anumite tronsoane din rețea, la drumul național, tronsoane care sunt din oțel. Vom renunța la stația cu bazin tampon și vom monta o stație de hidrofoare ultramodernă, astfel încât să putem crește presiunea apei. Cred că această lucrare se va finaliza în vara anului viitor.

Vorbim așadar de patru mari investiții la nivelul comunei Bâlteni, investiții cifrate undeva la aproape de 400 de miliarde bani vechi. A fost o muncă grea, colosală, pentru mine și pentru echipa cu care lucrez să aducem bani și din alte surse de finanțare. Nu puteam executa aceste lucrări de amploare din bugetul propriu al comunei.

Avem, pe AFIR, și reabilitarea căminului din satul Moi. Acolo este o construcție veche, de aproape 100 de ani. Vreau din tot sufletul să-i păstrez structura, arată foarte bine. Am primit finanțare, iar acum suntem în procedura de licitație pentru proiectare tehnică și execuție.

În total, vorbim de cinci mari obiective, iar, după ce le vom finaliza, intenționez să fac și terenuri de joacă pentru copii, la școlile pe care le avem în comuna Bâlteni.

R: Cum stați din punct de vedere financiar pe final de an? Am vorbit cu alți primari și unii dintre ei au probleme.

Vasile Vlăduleanu: La ora actuală nu pot spune că stau rău din punct de vedere financiar. Nu am niciun leu datorie la această dată. Sper și sunt convins că voi închide anul fiscal bine, fără datorii. Ideea este că, pe toate proiectele pe care le avem în execuție, e nevoie și de cofinanțare. Pentru asta, statul ar trebui să își îndrepte atenția și să ne ajute. Cofinanțările pe aceste proiecte nu sunt mici, sunt destul de importante. Dar, știe toată lumea ce bani s-au dat la rectificarea din vară, unele primării au fost pe zero. Așteptăm rectificarea de la finalul lunii(nr. noiembrie), dacă mai vine. Îmi doresc ca toată lumea să se așeze la masă și să țină seama de proiectele pe care le avem în execuție. Asta îmi doresc eu.

R: Ministrul de Finanțe a dat asigurări că va fi făcută o rectificare bugetară spre finalul lunii. De ce sumă aveți nevoie?

Vasile Vlăduleanu: Undeva spre 10 miliarde de lei vechi. Poate își vor da seama că proiectele trebuie executate datorită faptului că facem parte din Uniunea Europeană și trebuie să ținem aproape cu infrastructura și cu tot ce trebuie să aibă un cetățean european sau o comunitate europeană. În rest, suntem pregătiți, inclusiv pentru perioada de iarnă.

Distribuie articolul