Audieri de ȘASE ore la Tribunalul Gorj, în dosarul fermierilor din Crușeț. Primar din Dolj implicat

de LM 0

Audieri de aproape șase ore, miercuri, la Tribunalul Gorj într-un dosar DNA cu 9 inculpați.

A fost primul termen în care instanța a dat citire actului de sesizare formulat de procurorii anticorupție, după care toți cei opt inculpați prezenți în sală au fost audiați pe rând. Cele la mai multe explicații le-a avut de dat Vasile Toma, un fermier din Crușeț, acuzat că a încasat de la APIA subvenții în mod ilegal. Faptele s-ar fi petrecut în 2012 și 2014, când acesta a prezentat la Centrul Local al APIA Târgu-Jiu documente false, care i-au fost admise însă pentru plata subvențiilor. Toma a negat categoric acuzațiile care i se aduc, menționând că el a muncit pământul, că a făcut credite și că a acționat tot timpul din bună credință, fiind interesat doar să nu lase terenurile nelucrate.

În dosar au mai fost inculpați soția și cei doi băieți ai acestuia, care și ei au negat acuzațiile formulate de procurorii DNA, în timp ce primarul comunei doljene Robănești a ales calea judecății pe procedură simplificată. Romică Nițu a recunoscut că a semnat adeverințele cu care Toma s-a prezentat la APIA pentru a obține subvenții pentru 150 de hectare de teren, fără să verifice dacă acesta are sau nu suprafața respectivă în lucru. În fața instanței, edilul a menționat că doar 50 de hectare s-ar afla pe raza comunei sale, Toma lucrând terenuri aflate și pe raza unei comune învecinate, pentru care nu a depus însă nici un document la APIA. Secretarul comunei Crușeț, Bogdan Nicola, a optat și el la începutul procesului pentru judecarea în procedură simplificată, dar s-a răzgândit pe parcurs, când a dorit să dea explicații cu privire la acuzațiile ce îi sunt aduse.

Procedura simplificată le asigură inculpaților o condamnare mai mică cu o treime față de limitele prevăzute de legislație. Toți ceilalți inculpați din dosar au ales să meargă pe procedura normală de judecată, în care să își probeze nevinovăția.

DNA susține că fermierul din Crușeț ar fi încasat ilegal subvenții de peste 117.000 de lei. Anul trecut, Vasile Toma s-a făcut remarcat prin faptul că și-a aruncat roșiile din solarii la porci, motivând că supraproducția de pe piață l-a lăsat fără desfacere, mai ales că recolta de tomate a fost una foarte bună.

Distribuie articolul