Angajații Penitenciarului Târgu-Jiu au ieșit în stradă (VIDEO)

de LM 0

Aproximativ 50 de angajați ai Penitenciarului Târgu-Jiu au protestat în fața unității de detenție. Aceștia au scandat și i-au cerut ministrului Muncii să-și prezinte demisia. Agenții din penitenciar sunt nemulțumiți de faptul că sunt nevoiți să lucreze suplimentar fără să fie plătiți sau să primească în compensare zilele libere, iar personalul este insuficient. Angajații penitenciarelor mai cer recunoașterea unor drepturi salariale acordate celor care fac parte din sistemul de apărare.

img_5659

„Nu acceptăm statutul de salariați de mâna a doua”

„Continuăm în acest fel protestele pe care le-am declanșat în urmă cu două luni de zile, prin care notificam conducerile unităților că nu mai suntem de acord să muncim suplimentar, ca urmare a faptului că nu avem condiții de muncă, nu avem personal suficient și suntem tratați ca o altă categorie de personal decât cea în cadrul căreia ne este în locul, în structura de apărare și siguranță națională. Continuăm protestele colegilor de luni, de la penitenciarele Gherla, Giurgiu, Poarta Albă și Codlea. Vom continua până când ministrul Muncii și cel al Justiției ne vor trata ca cetățeni și salariați onești cum suntem. Nu acceptăm statutul de salariați de mâna a doua. Colegilor noștri din structura de apărare, prin Ordonanța nr. 20, le-a fost îndreptată o inechitate salarială de acum șase ani. În acest moment au înțeles că pot să o îndrepte pentru 120.000 de oameni, dar nu pot s-o îndrepte pentru 12.000“, a spus liderul de sindicat Florin Șchiopu.

 

Deținuții nu vor mai participa la manifestări

Deținuții nu vor mai putea să participe la diferite manifestări, pentru că agenții nu mai sunt dispuși să lucreze suplimentar. „Începând cu luna octombrie, am notificat angajatorul, că nu vom fi la serviciu mai mult de numărul total de ore pe care le putem face, astfel că vor fi probleme în planificarea personalului și se vor renunța la multe activități. Noi vom fi nevoiți să asigurăm paza penitenciarului și a deținuților. Deținuții nu vor mai putea fi scoși în oraș la diferite manifestări“, a mai menționat Florin Șchiopu, reprezentant al Sindicatului Solidaritatea 2004.

14537072_1379323035426212_1301180758_o

Peste 1,5 milioane de ore suplimentare efectuate

„Protestăm față de condițiile de muncă din sistemul penitenciar și pentru numărul imens de ore suplimentare. La noi în sistem există peste 1,5 milioane de ore suplimentare efectuate și nerecuperate prin timp liber. Conform legii, aceste ore suplimentare nu se pot plăti și trebuie compensate doar cu timp liber. Pentru că nu avem personal suficient, nu putem să beneficiem de acest timp liber. Principalele revendicări sunt: să ne fie îmbunătățite condițiile de muncă, să se respectate regulamentele de planificare, să fie angajat personal suficient și să se aplice Ordonanța 20/2016 și la niveliul sistemul financiar“, a precizat Marius Măceșanu, președintele Sindicatului Național al Lucrătorilor de Penitenciare  Târgu.Jiu.

Potrivit acestuia, în cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu există angajați care au efectuat până la 80 de ore suplimentare, peste 20 de salariați au prestat peste 120 de ore și peste 40 de angajați au muncit chiar și 180 de ore.

ALIN PETRE

Distribuie articolul