Anchetă penală la Spitalul Orășenesc Bumbești-Jiu

de LM 0

spital-bumbesti-jiu

Polițiștii au descins, sâmbătă dimineață, la Spitalul Orășenesc Bumbești-Jiu, de unde au ridicat documente și chiar probe din dezinfectantul achiziționat de la firma Hexi Pharma. Este singurul spital din Gorj care se află pe lista unităților sanitare unde s-au constatat probleme ca urmare a folosirii acestui dezinfectant. Ancheta se desfășoară la 25 de spitale de pe raza a 21 de județe, precum și la sediul firmei din București. Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează cercetări într-o cauză penală având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor şi falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse, după ce în presă a izbucnit scandalul privind folosirea de dezinfectaţi diluaţi şi de zece ori în spitalele din întreaga ţară, la prețuri de zece ori mai mari decât cele de achiziție.  Ministerul Sănătății a publicat o listă cu 50 de spitale din întreaga țară în care au fost găsite nereguli în urma testelor care au vizat eficiența dezinfectanților diluați vânduți de Hexi Pharma. Doar spitalul din Sadu se află pe „lista neagră”.

 

Ce au ridicat anchetatorii

Directorul Spitalului Bumbești-Jiu, Aurel Stolojanu, a spus că patru polițiști au venit la spital și au ridicat probe: „Au fost sâmbătă de dimineață, pentru că este un dosar penal. Au venit polițiștii de la Târgu-Jiu. Au fost patru persoane și au colectat facturi și note de recepție pentru dezinfectanții achiziționați de la furnizorul Hexi Pharma. Au luat și probe, mostre“.

deyinfectanti

„7-8 neconformități” din 37 de probe

Aurel Stolojanu susține că nu au fost depistate mari nereguli, iar toate deficiențele au fost remediate: „Nu e o listă neagră. Este o dezinformare. Ați văzut de unde a pornit acțiunea. S-a cerut înainte de Paște de la toate spitalele să se facă  niște teste pentru a se determina eficiența respectivelor dezinfectante. Noi nu putem determina concentrația dezinfectantului. E vorba de produsul de la Hexi Pharma. Unele spitale au dus probele la laboratoarele direcțiilor, iar noi le-am dus la laboratorul nostru, unde avem microbiologie și s-au făcut probe. S-a luat dezinfectantul și s-a folosit pe anumite suprafețe. Apoi, s-a lăsat un anumit timp, în funcție de ce scrie pe instrucțiunile de pe autorizația produslui respectiv și s-au dus apoi la laborator ca să se vadă dacă iese ceva. Noi am dat 37 de probe. Cred că suntem unicat la nivel de țară. Nu mai există un alt spital care a data așa de multe probe. Dezinfectantul a fost folosit în mai multe spații. Doctorul este un specialist bun și a fost super conștiincios. Din 37 de probe, au ieșit 7-8 neconforme, dar specialistul a concluzionat că se încadrează în limite. Marți, după Paște, au venit cei de la Direcția de Sănătate și s-au reluat probele în secțiile unde au fost probleme și nu a mai ieșit niciuna“.

 

Dezinfectant luat prin cumpărare directă

Directorul Spitalului Orășenesc Bumbești-Jiu a precizat că produsul suspect a fost achiziționat prin cumpărare directă: „Suntem un spital mic. În doi ani și jumătate am făcut achiziții de nici 10.000 de lei. Folosim și alt dezinfectant. Infecțiile nosocomiale sunt în toată lumea. În SUA sunt 5% infecții declarate, iar în România sunt sub 1%“.

 

Ministerul Sănătăţii continuă acţiunile de control, fiind totodată luate măsuri de auditare a contractelor derulate de unităţile sanitare cu firma Hexi Pharma.

ALIN PETRE

Distribuie articolul