Un patron anchetat de DNA reabilitează Tribunalul Gorj

de LM 0

O firmă din Moldova va realiza lucrările de extindere a sediului Tribunalului Gorj. Compania Națională de Investiții a finalizat procedura de atribuire a investiției. Societatea care a câștigat licitația este Victor Construct SRL. Patronul firmei, Victor Mihalachi, este un om de afaceri din Botoşani şi unul din sponsorii importanţi ai partidelor, care a intrat în atenția procurorilor DNA în dosarul fostului președinte al Consiliul Județean Botoșani, Florin Țurcanu, în care e acuzat că e implicat în trucarea unor licitații din județ în urma cărora a obținut foloase de bani ilicite. Firma de construcţii a omului de afaceri botoşănean a avut mai multe contracte încheiate pentru renovarea sediilor unor parchete.

 

„La sediul instanței a fost înregistrată la data de 27.12.2016 adresa emisă de societatea Victor Construct SRL, cu sediul în localitatea Botoșani, prin care aduce la cunoștință faptul că asocierea dintre societatea Victor Construct SRL și societatea Nord Proiect S.A. este cea care are calitatea de antreprenor în cadrul contractului de proiectare și execuție «Extinderea Tribunalului Gorj». Procedura de atribuire a lucrărilor ce vizează contractul «Extinderea Tribunalului Gorj» a fost organizată, desfășurată și finalizată de Compania Națională de Investiții S.A.“, a precizat Cristina Celea, purtător de cuvânt al Tribunalului Gorj.

 

Afacerist controversat

„SC Victor Construct SRL Botoşani a câştigat, începând cu anul 2010, mai multe licitaţii, în valoare de aproximativ 26 milioane euro, organizate la nivelul judeţului Botoşani pentru proiecte derulate prin intermediul Programului Operaţional Regional. Pe parcursul implementării a patru proiecte, Mihalachi Victor, administrator şi asociat la SC Victor Construct SRL, SC Victor LDC Imobiliare SRL şi SC Cosmilux Company SRL, în scopul obţinerii unor foloase personale, a obţinut sprijinul reprezentanţilor administraţiilor publice locale beneficiare ale finanţărilor comunitare reprezentate de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Ţâbuleac Mihai şi al actualului preşedinte Ţurcanu Florin. Din luna iulie 2012 Mihalachi Victor a întreprins demersuri prin care a obţinut susţinere din partea lui Țurcanu Florin pentru a obţine avantaje financiare ilicite. Activităţile ilegale desfăşurate de administratorul SC Victor Construct SRL constau în influenţarea deciziilor comisiilor de organizare a licitaţiilor, inclusiv prin înlocuirea ilegală a ofertelor depuse în cadrul licitaţiilor la care participă, executarea de lucrări care nu respectă din punct de vedere cantitativ şi valoric proiectul iniţial şi decontarea ilegală a valorii materialelor din oferta depusă, încheierea de acte adiţionale, în afara prevederilor legale, în scopul creşterii nejustificate a valorii finale a contractelor de lucrări, cointeresarea materială a reprezentanţilor beneficiarilor proiectelor investiţionale la care SC Victor Construct SRL are calitatea de antreprenor, în vederea recepţionării în condiţii ilegale a lucrărilor executate”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

În 2015, firma Victor Construct care avea și contracte pentru modernizarea străzilor din municipiul Suceava era acuzată că execută lucrări de mântuială. De asemenea, presa locală a relatat că Mihalachi a reabilitat sediul Primăriei Botoşani, iar la un an de la încheierea lucrărilor, de pe clădirea primăriei a început să pice tencuiala.

 

Spații insuficiente

Cristina Celea, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Gorj, a precizat că spațiul existent este total insuficient, iar extinderea actualului sediu reprezintă o necesitate: „În primul rând este nevoie de spațiu pentru activitățile desfășurate cu publicul, cum ar fi, de exemplu, locul unde se pun la dispoziție dosarele, se depun înscrisuri sau se comunică xerox-copii sau alte informații. Spațiile respective sunt destul de improprii. De asemenea, Serviciul de Probațiune are un spațiu total impropriu în Tribunal și are nevoie de un spațiu adecvat pentru că are multe persoane în supraveghere sau se află în perioada suspendării executării pedepsei preventive. Pentru litigiile cu minori este nevoie de un spațiu corespunzător, pentru că în asemenea cazuri ședințele de judecată nu sunt publice și trebuie să se desfășoare în condiții speciale. Avem probleme cu păstrarea dosarelor care sunt în curs de soluționare, pentru că nu sunt condiții de depozitare a acestora. Spațiul este insuficient atât pentru a asigura o depozitare corespunzătoare, dar și pentru a lucra eficient cu ele“.

ALIN PETRE

Distribuie articolul