Trăieşte dintr-o pensie de 92 de lei

de LM 0

O bătrână în vârstă de 85 de ani reușește să supraviețuiască în creierii munților, în cea mai izolată localitate din județul Gorj, cu suma de 92 de lei. Elisaveta Cotoi trăiește într-o căsuță din Cerna Sat, comuna Padeş, dintr-o pensie de urmaş de nici 100 de lei. Femeia spune că banii îi ajung, pentru că nu prea are ce să cumpere: „Îmi ajung banii, că nu prea am ce lua aici. Mănânc din grădină și îmi mai aduc copiii. Am o fată care este cu mine în Cerna Sat și un băiat care trăiește în Oțelul Roșu și îmi trimite de toate“.

 

„Sper să ajungă pâinea și în satul nostru“

De ani de zile, bătrâna nu a mai plecat din sat, pentru că cea mai apropiată localitate se află la aproximativ 40 de kilometri. Și-a făcut datoria și a mers să voteze. Își dorește doar să aibă de unde să cumpere pâine. „Sper că va fi mai bine și să ajungă pâinea și în satul nostru. Pentru noi, cei bătrâni, este mai greu iarna, pentru că este zăpada mare și câteodată nici nu mai putem să ieșim din casă. Mă rog de vecinii care mai ies din sat să-mi cumpere și mie pâine. Nu am ce face. Nu avem și noi o brutărie, cu toate că eu am lucrat la o brutărie”, spune bătrâna.

Satul fără medic și poștaș

În Cernat Sat nu există dispensar medical, iar poștașul vine doar o dată pe lună, să le aducă pensiile oamenilor, dar se mai întâmplă să întârzie zile bune. „Am fost la medic la Orșova, că noi nu avem dispensar în sat. Poștașul vine să ne aducă pensia, dar mai și întârzie, că i se mai strică mașina. Nu avem ce face, pentru că nu putem să ieșim din sat“, ne povestește Elisaveta Cotoi.

 

Cum se ajunge la Cerna Sat

Pentru a ajunge în satul Cerna Sat trebuie să treci mai întâi prin două judeţe: Mehedinţi şi Caraş Severin. Distanţa dintre Cerna Sat şi Târgu-Jiu, reşedinţa judeţului Gorj, este de peste 100 de kilometri. Cel mai uşor traseu pentru a ajunge în acest loc aflat pe Valea Cernei, în Munţii Godeanu, este pe DN 67 D Târgu Jiu-Baia de Arama-Băile Herculane. Cu aproximativ 20 de kilometri înainte de Băile Herculane, un indicator arată un drum la dreapta Cerna Sat, până la care mai este o distanță de 13 kilometri. Asfaltul se termină şi începe un drum pietruit, dar plin de denivelări. Este drumul pe care fostul președinte Traian Băsescu a vrut să-l asfalteze pentru că ajunge până la Cheile Buții, în județul Hunedoara. Aici iernile sunt foarte grele, cu zăpadă multă și temperaturi foarte scăzute.

ALIN PETRE 

Distribuie articolul